S desítkami podnětů se v těchto dnech musí vypořádat radnice na Šluknovsku. Obrací se na ni cestující nespokojení s fungováním autobusové linkové dopravy, která prošla od Nového roku velkou změnou.

Na jednu radnici padesát podnětů

Radnice v severní části okresu Děčín sbíraly podněty od lednové změny, valná většina jich přišla tento týden. Následovat bude totiž setkání starostů všech osmnácti obcí Šluknovského výběžku.

Nejvíce podnětů přišlo na městský úřad největšího města na Šluknovsku, Varnsdorfu.

„Přišlo k nám asi padesát podnětů. Z toho byla přibližně dvacítka ke konkrétním linkám a spojům. Zbývající část se pak většinou týkala zpoždění jednotlivých spojů," říká tajemník varnsdorfské radnice Lubomír Samuhel.

Většinou si lidé stěžují, že nestíhají včas dorazit do zaměstnání, případně do škol. 
A to i v případech, kdy by autobus přijel přesně podle jízdního řádu.

Podobné zkušenosti má také krásnolipský starosta.

„Zatím nemáme jednotlivé podněty přesně roztříděné, ale poměrně často se výtky opakují. Například možnost dojíždění do škol a do práce do Varnsdorfu nebo Rumburka," přibližuje problémy Jan Kolář s tím, že také v Krásné Lípě dorazilo na radnici přibližně pět desítek podnětů.

Lidé se se svými problémy týkajícími se autobusových linek obraceli i na radnici 
v Rumburku.

„Přišlo nám osm konkrétních požadavků na případnou úpravu jízdních řádů. Lidé si, stejně jako v jiných městech, stěžují, že nestíhají do školy či do práce a mají z toho následně problémy. Kromě toho dorazilo několik desítek stížností na nespolehlivost nebo zpoždění. Několik stížností se také týkalo projíždění zastávek," popisuje situaci v Rumburku místostarosta Alois Kittl.

Problémy jsou 
také přestupy

Rumburským se také nelíbí zrušení některých přímých spojení, především na Děčín.

„Přestupování je pro lidi zátěží. Především pro starší nebo maminky s kočárky. Měl jsem tu paní, která jela do Děčína k lékaři. Jenže v Chřibské jí ujel spoj a ona tak musela čekat na další," popisuje jeden konkrétní zážitek starosta Rumburka Jaroslav Sykáček. Autobusy totiž na sebe mnohdy nečekají.

Problémy s autobusovou linkovou dopravou začaly letos na Nový rok. Od ledna totiž kraj spustil zcela nový systém autobusové linkové dopravy. Kromě nových dopravců se lidé museli naučit i nové vedení linek či způsob placení. Do konce loňského roku totiž platili za ujeté kilometry, nyní podle zónově relačního tarifu, což přineslo řadě cestujících značné zdražení.

Hned v prvních dnech provázely linkovou dopravu obří zpoždění, která mnohdy dosahovala desítek minut. Částečně za ně mohlo počasí, po Novém roce totiž nasněžilo a některé silnice na Děčínsku a Šluknovsku byly obtížně sjízdné. K tomu se ale přidaly problémy s odbavovacím systémem v autobusech.