I takové situace byli svědky redaktoři Děčínského deníku v Děčíně na Kamenické ulici. Mezi půl osmou a osmou tady panuje dopravní chaos – řada rodičů totiž vozí své děti do školy auty, jenže tu není kde zaparkovat. Malé parkoviště u školy kapacitně nestačí, rodiče tak musí zastavovat u chodníků, kde je hustý provoz. A některý z nich volí i extrémní řešení, když zastaví uprostřed silnice. Škola o dopravních problémech ví.

„Ráno sem najede až dvě stě aut," říká ředitel školy Jaroslav Skála. „Je zkrátka taková doba, rodiče vozí děti do školy auty, hlavně prvňáky a druháky, je to bezpečnější," dodává Skála s tím, že malé parkoviště, kde lze u školy zaparkovat, už nejde rozšířit. Škola proto vybudovala ve svém areálu chodníček, aby děti přes parkoviště vůbec nemusely chodit. Kromě toho se snaží motivovat děti, aby jezdily do školy autobusem, ve speciální akci jim za to dvakrát za rok rozdává body. Navíc se chystají změny v dopravě, které by měly napjaté dopravní situaci u školy ulevit.

Úprava se chystá v Brožíkově ulici, ta by se měla stát jednosměrná. Ulice vede souběžně se školou, auta by do ní odbočila z Kamenické ulice, rodiče by zastavili, děti vystoupily a auta by pak pokračovala dolů a nevracela by se na Kamenickou ulici, která je v ranní špičce přetížená.

„Úprava Brožíkovy ulice proběhne do konce letošního roku," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.
Napjatou situaci na Kamenické ulici sleduje i městská policie.

„Problematických míst je v Děčíně hodně, ale není možné je všechna obsadit strážníky. Kromě Kamenické ulice je to také před základní školou na Starém Městě či Komenského náměstí," říká ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Jednu hlídku strážníků musí posílat ráno před hlavní vlakové nádraží, další pak před základní školu v Boleticích, kde spíše než na dopravu dohlíží strážníci na pořádek. Třetí hlídka se tak točí na různých místech.

Bezpečnostní opatření na Kamenické ulici mimo jiné navrhovaly samy děti z místní základní školy, které se zapojily do projektu na bezpečnost u škol.

„Děti své cesty do a ze školy velmi důvěrně znají. Právě proto mají v projektu nezastupitelnou roli a perfektně zvládají úlohu dopravního auditora. Upozorňují často i na taková riziková místa, která by profesionálům jinak unikla," uvádí koordinátor programu Radek Patrný z Nadace Partnerství, která škole na studii přispěla částkou 60 tisíc korun.

Děti ze školy zpracovaly mapu, na jejímž základě navrhl odborník na dopravu bezpečnostní opatření v okolí školy.

„Z mého pohledu nedošlo k překvapení při vytyčování nejnebezpečnějších míst v okolí školy. Překvapením byla drtivá shoda všech žáků, rodičů i veřejnosti. Vyznačit sedm kritických míst tak nebylo žádným problémem. Potěšilo mě i zapojení dětí a rodičů, kterých se zapojilo přibližně 85 procent," zhodnotil loni projekt ředitel školy Jaroslav Skála.