Malebná obec Srbská Kamenice  se chce stát Vesnicí roku. Je jediná z Děčínska – nikdo další se nepřihlásil. Proti ní stojí z Ústeckého kraje celkem 21 soupeřů. V celé České republice se do soutěže přihlásilo 278 vesnic.

„Přípravě na soutěž jsme věnovali přibližně jeden měsíc. V projektu jsme popsali nejen obec jako takovou, ale také například kulturní a společenský život v ní," vysvětluje starostka Srbské Kamenice Jitka Voglová.

V krajském kole se utká 22 vesnic v květnu a červnu.

„Do celostátního kola pak postoupí za každý kraj vždy jedna obec, které bude udělena Zlatá stuha v krajském kole. V rámci celostátního kola budou poté vyhodnocena první tři místa," říká Marek Ženkl z Ministerstva pro místní rozvoj.

Při rozhodování o postupu se hodnotí například společenský život, občanská vybavenost nebo přírodní prvky. Právě na to chtějí sázet v Srbské Kamenici, kde se pravidelně koná festival vážné hudby, nejrůznější koncerty či výstava psů a jarmark.

„Máme krásné okolí, ležíme v těsném sousedství národního parku. Také památky, jako je například kostel, mohou přilákat řadu turistů. Myslím si, že máme hezkou vesnici," je přesvědčena starostka. Přesto se do soutěže nehlásí s ambicemi na vítězství, které je v krajské i celostátním kole spojeno s odměnou jeden milion.

Pro obec by ale znamenala výhra v celostátním kole příjem dosahující téměř jejího celoročního rozpočtu.

„Nemáme žádné velké ambice. Ale proč to nezkusit, když ta možnost je," ptá se Voglová.

Během téměř měsíčních příprav vznikl v Srbské Kamenici přibližně 25stránkový projekt, který popisuje život v obci. Podle Jitky Voglové počítají také s tím, že později využijí projekt i v turistickém informačním centru, které provozuje obec společně se správou národního parku.

Soutěž má v České republice téměř dvacetiletou tradici.

„Soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR," doplnil Ženkl.

Co je soutěž Vesnice roku?
Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova Ministerstva pro místní rozvoj je každoročně vyhlašována již od roku 1995. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaných programů obnovy vesnic a upozornit na význam venkova.