Kamenice nebyla pro pořádání druhého ročníku veletrhu vybrána náhodou. Přímo ve městě se totiž stýkají Labské pískovce, České středohoří a Lužické hory. „Hlavními myšlenkami akce je propojení aktivních lidí působících v cestovním ruchu a sdílení informací o nápadech a produktech v regionu Lužických hor, Českého Švýcarska a jeho přilehlém okolí včetně přesahu do Saského Švýcarska a Žitavských hor,“ řekl ředitel spolupořádající obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jan Šmíd.

Na veletrh zamířilo 150 účastníků, na které čekalo představení regionálních služeb, výrobků a také přednášky zaměřené na cestovních ruch. „Potěšující byl zhruba dvojnásobný zájem o účast na veletrhu oproti loňsku,“ chválil starosta Prysku a šéf Svazku obcí Novoborska Jana Sviták, který uvedl, že jako nejvýznamnější vnímá spolupráci s obcemi a městy v kraji a tvorbu společných projektů. „Ve spolupráci s destinací Lužické a Žitavské hory vidím velký potenciál, což veletrh potvrdil,“ zmínil.

Polámané stromy po Okránu Sabine v Děčíně.
Sabine byla milosrdnější, než odborníci očekávali. Do lesa stále vstup neradí

Podle ředitelky DMO Lužické a Žitavské hory Marie Kárové je zásadním tématem roku 2020 nově vzniklá Pivní stezka Lužických hor. Do té se z Děčínska zapojily pivovary Kocour (Varnsdorf), Kotouč (Česká Kamenice) nebo Helene (Kytlice).

„Tento produkt cílí na aktivní turisty, kteří budou mít motivaci navštívit destinaci opakovaně a vyhledávat pobyt v jarním a podzimním období,“ řekla Kárová s tím, že druhým hlavním tématem roku jsou Klenoty Lužických hor, tedy místa doposud nepříliš známá širší veřejnosti.

Autobusem z České Lípy do Jetřichovic

Neméně zásadní je podle Kárové i propojení obou destinací novou autobusovou linkou z České Lípy do Jetřichovic. Stejně tak i nová trasa Lužického motoráčku z České Kamenice přes Jedlovou do Svoru, Nového Boru, České Lípy a dále na Mimoň, Jablonné a Liberec.

„České Švýcarsko je známé jako překrásná destinace, Lužické hory jsou zatím trochu neobjeveným šperkem, který si zaslouží více pozornosti. Společné fórum je příležitostí předat si zkušenosti, ukázat si místní speciality a představit nabídku obou destinací na prahu turistické sezony,“ sdělil náměstek hejtmana Zdeněk Matouš, jenž převzal nad akcí záštitu.

Fotopasti v Lužických horách zachytily čtyřčlennou vlčí smečku.
V Lužických horách se pohybuje vlčí smečka. Celou ji zachytila fotopast

Součástí veletrhu byla také noční prohlídka České Kamenice, při které si bylo možné prohlédnout nasvícenou poutní kapli Panny Marie, kostel svatého Jakuba Staršího nebo se projít uličkami historického města.

První Lužickohorský miniveletrh cestovního ruchu se uskutečnil před rokem ve Cvikově, krátce po založení turistické destinace Lužické hory a Žitavské hory. Spolek zahrnuje dva státy a dva kraje, což není příliš obvyklé. Většinou totiž destinační agentury zřizují kraje, na jejichž území se zajímavá oblast nachází. V Ústeckém kraji je to třeba České Švýcarsko či České středohoří.