Pomáhá při léčbě chřipky, nachlazení či urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů. Med má i protizánětlivý účinek a posilující vlastnosti. Češi ho konzumují v posledních letech stále více. Dokazují to alespoň čísla z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle nich se u nás předloni spotřebovalo 0,9 kilogramu medu na osobu. Ve srovnání s rokem 2006 jde o nárůst 50 procent.

U prodejců takzvaně ze dvora se dveře netrhnou. „Zájem je slušný. Někdo si vezme jednu sklenici, jiný deset,“ řekl včelař Václav Bašek ze Žalan na Teplicku. Včely chová společně se synem.

„Včelařil jsem jako mladý, pak jsem si dal pauzu a asi před pěti lety jsem se k tomu vrátil. Máme kvalitní přírodní med. Jezdí si k nám lidé z celého Teplicka,“ dodal.

Podle něj by letošní sucho produkci oblíbeného sladidla výrazně ovlivnit nemělo. „Záleží, kde má včelař stanoviště, my je máme v okolí lesů. Počasí nás tolik netrápí, obavy máme spíše z různých virových onemocnění, která napadají včelstva,“ uvedl Bašek.

Kilo medu oslovení včelaři prodávají v průměru za 170 korun. „První výtoč už máme za sebou. Med se vydařil. Další produkce bude složitější. Včelky nemají moc co opylovávat, protože vše už odkvetlo. Asi budu muset přikrmovat,“ sdělil Josef Váňo z Jílového u Děčína. 

Hlavní nápor zájemců teprve čeká. „Při prvních plískanicích začínají lidé jezdit ve velkém počtu. Léčivý efekt medu je dávno známý,“ uvedl Váňo.

V České republice se loni vyrobilo 9365 tun medu. Počet včelstev vloni nepatrně klesl na 638 tisíc. Přesto jde o nejvyšší hodnotu od roku 1994, s výjimkou rekordního roku 2016.

Od začátku tisíciletí byly stavy včelstev nejnižší v letech 2003 a 2008. Jednalo se o takzvaně úhynové roky, kdy včely plošně umíraly v důsledku onemocnění způsobených roztoči nebo jiných chorob.

„Včely se chovají více na Moravě než v Čechách. Ze statistik vyplývá, že nejvyšší hustota včelstev na kilometr čtvereční je ve Zlínském kraji, podobně je tomu v kraji Moravskoslezském. Srovnatelná hustota včelstev je i v Praze. Nejméně se včelaří v Karlovarském a Ústeckém kraji,“ popsal ředitel odboru zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.

Sladká lahůdkaIlustrační foto.Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice.

Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kilogramů medu. 

Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení.

Zdroj: Wikipedia.org