Český červený kříž je v současné době rozmístěn na několika místech v Děčíně. Ve všech je ale v pronájmu.

„Chceme tam přesunout odlehčovací službu, Alici i naše pečovatelky," vysvětluje ředitelka děčínského Červeného kříže Irena Cachová.

Podmínkou pro uskutečnění prodeje bylo provozování sociálních služeb.

V zájmu města je vytvářet podmínky pro sociální služby, mezi které patří právě i odlehčovací služba," vysvětluje mluvčí magistrátu Markéta Lakomá, proč nakonec zvítězil záměr prodat budovu i s rozsáhlou zahradou Českému červenému kříži.

Ten zaplatí za budovu na Litoměřické ulici více než tři miliony korun. Červený kříž měl zájem o koupi bývalé školky již v minulosti, tehdy si ale požadované více než 4 miliony korun nemohl dovolit.

„Na koupi domu nám půjčilo naše ústředí, které nám poskytlo bezúročnou půjčku," vysvětluje Cachová, kde se podařilo na koupi nového sídla získat peníze. Další miliony ale bude ještě potřeba sehnat. V budově je totiž potřeba celý dům opravit.

Na rekonstrukci čekají například rozvody vody nebo elektřiny. Podle předběžných odhadů by opravy měly vyjít na dva až dva a půl milionu korun.

Na Litoměřickou ulici na Starém Městě by se mělo přestěhovat také sídlo místního Červeného kříže, které je prozatím na Mírovém náměstí 
v centru Podmokel.

„V Podmoklech se nám líbí, Ale v těchto prostorách je to pro nás malé, neustále musíme stěhovat věci z jedné místnosti do druhé. Navíc děláme 
i školení a i se školící místností je to zde problematické," vysvětluje Cachová.

Sloužit veřejnosti by ale neměla jen samotná budova bývalé školky.

„Plánujeme v budoucnu otevřít také velkou zahradu, která u domu je. Mohly by ji navštěvovat například maminky s malými dětmi. Herní vybavení asi nebude v nejlepším stavu, ale budeme se snažit jej postupně obnovovat, jak nám to naše finanční možnosti dovolí," dodává Irena Cachová s tím, že by se velké stěhování děčínské pobočky Červeného kříže mohlo uskutečnit někdy v průběhu příštího roku.

Bývalá školka na Litoměřické ulici je nevyužívaná již řadu let. Před třemi lety, kdy byl velký nedostatek míst ve školkách, například magistrát uvažoval o tom, že zde školku obnoví. Jenže následně zjistil, že investice do budovy, aby splňovala současné normy, by byly příliš vysoké.

„Městě ustoupilo z důvodu nevyhovujících hygienických podmínek. Měření, která zde byla prováděna, ukázala na vysoké hodnoty hladiny zvuku," uvedla tehdy Lakomá.
Místo toho vybudoval nové oddělení školky ve školní budově v Březové ulici.