Do projektu se v celé republice zapojilo 220 mateřských školek, jen dvacítce 
z nich se ale podařilo uspět a získat ocenění Skutečně zdravá školka.

Ředitelka školky Helena Šmídová musela přesvědčit nejen kuchařky z jídelny, ale i rodiče.

„Kuchařky potřebovaly vytrhnout z určitého stereotypu, zrestartovat. A rodičům bylo potřeba vysvětlit, že kobliha do ruky je sice jednodušší, ale jsou i zdravější věci. Hodně nám s tím pomohla jedna naše paní učitelka, která se zdravé výživě věnuje již dlouhé roky," říká ředitelka Helena Šmídová.

Školka, do které chodí stovka dětí především z varnsdorfského sídliště, tak začala využívat v mnohem větší míře čerstvé suroviny. Maso pochází například od místního řezníka, který je schopen jasně říct, odkud jaké maso pochází.

„Sehnat místní dodavatele sice není jednoduché, ale postupně se nám to daří. Kuchařky se navíc více zajímají o to, odkud suroviny jsou," vysvětluje Helena Šmídová.

Ta také vyvrací, že by zdravé vaření bylo dražší. Nejen že děti nemusí platit více, ale ani školku v celkovém součtu takové vaření nevyjde dráž. A neznamená to ani opustit klasická jídla.

„Samozřejmě, že vaříme třeba rajskou nebo svíčkovou. Ale bez chemie a s jasným původem surovin. Dětem ale děláme i třeba kuskus," přibližuje vaření ve školce Zahrádka její ředitelka.

Do projektu se školce podařilo zapojit i řadu rodičů, kteří novému způsobu vaření fandí. Někteří třeba nosí do školky přebytky ze zahrádek, které pak kuchařky zpracují.

Jedním z kritérií pro získání ocenění je také dostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku. Děti by je měly mít denně.

„Mateřská školka Zahrádka je školkou ukázkovou, mísí se tu nadšení ze strany kuchařek i pedagogů," pochvaluje si přístup varnsdorfské školky i regionální koordinátorka projektu Barbora Součková.

Varnsdorfská školka zatím získala bronzové ocenění, 
v brzké době by ale ráda získala i vyšší ocenění.

Kromě čerstvých surovin, které musí u oceněné školky tvořit alespoň tři čtvrtiny ze všech surovin u sezónních jídel, musely oceněné školky například postupně opustit slazení čajů. Děti 
v Zahrádce tak dnes pijí ovocné nebo bylinkové čaje a vodu.

Právě velké množství cukru, které dnešní děti snědí a vypijí, kritizují odborníci. Stejně jako příliš velké množství soli. Podle nové vyhlášky tak nebude možné prodávat ve školních bufetech potraviny s příliš velkým obsahem cukru a soli. Přísná pravidla vyhlášky pro prodej v bufetech ale nesplňují například sýry.