Ze známých osobností a komunálních politiků to udělal například primátor Chomutova Daniel Černý. Prodloužený víkend měl původně strávit v Paříži, hotel měl zamluvený kousek od stanice metra Jaures. Jen pár bloků odtud postříleli teroristé v klubu Bataclan desítky lidí. Svou cestu odložil kvůli sobotní svatbě, na které byl jako oddávající.

„Je to děsivé. Člověk cestuje po Evropě a osobně zná místa, na která pak přijede blázen odpálit bombu a zabíjet lidi," říká.

Na červeno-bílo-modrou se změnila i Městská věž v Chomutově, lounská knihovna a další. Takřka ve všech městech po celém kraji si lidé vytvořili improvizovaná pietní místa a už od 14 hodin u nich zapalovali svíčky a kladli květiny. Černý prapor zavlál na budově Magistrátu města Ústí nad Labem.

Účastníci finále soutěže fitness Beautiful and Strong v ústecké hale Sluneta přerušili v sobotu soutěž minutou ticha.

„Naše soutěž je věnována sportu a kráse, to terorismus ničí. Něco takového důrazně odmítáme," řekl ředitel soutěže František Bartoš.

Ústečtí florbalisté nastoupili k sobotnímu ligovému zápasu s francouzskou trikolórou na hokejkách. A ústecká primátorka Věra Nechybová vzpomněla oběti před předáváním ocenění zasloužilým ústeckým sbormistrům z UJEP na 22. ročníku Mezinárodního festivalu sborového zpěvu v Severočeském divadle v sobotu večer. Na městském hřbitově v Lomu představitelé města a hosté z okolních měst uctili pařížské oběti při pietním aktu k důlnímu neštěstí ze 14. listopadu 1946, kdy při výbuchu plynů po trhacích pracích na dole Kohinoor zahynulo 52 havířů.

V sobotu odpoledne zasedala bezpečnostní rada Ústí nad Labem. Ústí ve svém prohlášení vyzvalo vládu ČR ke krokům k zajištění bezpečnosti obyvatel naší země. Podobně reagoval v dopise předsedovi vlády, šéfovi dolní i horní komory parlamentu ústecký senátor Jaroslav Doubrava. Poslanec z Mostecka a člen parlamentního Výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz chce kvůli pátečnímu útoku v Paříži svolat mimořádně parlamentní Výbor pro bezpečnost.

„Budeme chtít sehnat peníze na dozbrojení armády a na zesílení výkonu policie," řekl poslanec.

„Přitvrdil bych a zpřísnil unijní postoj k uprchlíkům z muslimských zemí, v nichž operuje Islámský stát.," řekl Schwarz. „Není třeba dále čekat," dodal.

Varování podle něj přišlo už 11. září 2001 při útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku.

„Od té doby se podle mě situace moc nezlepšila," uvedl poslanec.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček poslal kondolenci velvyslanci Francie v ČR panu Jean-Pierre Asvazadourianovi.

„Jménem Ústeckého kraje kategoricky odsuzuji teroristické útoky na civilní obyvatele Paříže a vyjadřuji rodinám a blízkým obětem soustrast," uvedl hejtman.

Útok odsoudil rektor Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Martin Balej, synodní rada Českobratrské církve evangelické a řada dalších osobností a institucí kraje. Vladimír Urban, starosta Roudnice, která má ve Francii partnerské město Ruelle sur Touvre, posílá francouzským přátelům dopis.

„Útoky se jich přímo netýkají. Týkají se celé Evropy," řekl.

„Koneckonců jsme všichni oběti terorismu. Terorismus ale nikdy nezlomí univerzální lidské hodnoty," řekl lékař Mohammed Ghaleb, který žije v Teplicích. Na Benešově náměstí v Teplicích se někteří zdejší muslimové zúčastnili pietního aktu za oběti u kašny.

Česká policie po večerním masakru v Paříži zareagovala již během noci. Zahájila zvýšený dohled na všech místech s větším pohybem osob. V pohotovosti jsou mimo jiné kriminalisté Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patří Národní kontaktní bod pro terorismus.

„Toto pracoviště se zabývá sběrem, vyhodnocováním dat k osobám důvodně podezřelým z napojení na teroristické organizace," informovala mluvčí policie Jana Macalíková. Šárka Poláčková z ústeckého krajského policejního ředitelství uvedla, že také na severu Čech policie posiluje dohled například v obchodních centrech, na nádražích a u dalších vybraných objektů.

Rozhovor s politologem Zdeňkem Zbořilem
Masakr v Paříži vypovídá 
o zlém stavu Evropské unie

Severní Čechy – Zdeňka Zbořila jsme zastihli v sobotu na cestě z Brd do Prahy. Z mediální bouře kolem série atentátů v Paříži byl poněkud rozpačitý.
„Nestalo se nic, co by nebylo očekávané. K podobným útokům může dojít kdykoliv a kdekoliv," říká.
Zemřelo 130 lidí. Dalších 300 je zraněných, z toho 99 v kritickém stavu.Islamistické protireakce z oblasti Afghánistánu, Pákistánu, Blízkého východu a Afriky musíme brát jako samozřejmost, která se bude stále opakovat. Nejprve jsme ve jménu demokracie destabilizovali tzv. diktátorské režimy. Moci se ujali ještě větší lumpové, a teď se divíme ohromnému počtu mrtvých během krátké chvíle.
Co lze říci k samotným atentátům?Jde o typické útoky známé již z dřívějška, např. z dob akcí Arafatovy palestinské teroristické organizace: Střelba a výbuchy v místech s co největší koncentrací osob. A zároveň v místech, kde jim prakticky nelze zabránit.
Co lze z pařížského teroru vyčíst?Islamisté mají jistotu, že atlantské společenství, respektive EU a NATO, jsou přes všechnu svou sofistikovanost neschopné organizace. Ve střetech s islamisty prohrávají. Od Afghánistánu po Libyi. Vrcholem neschopnosti je naprostá kapitulace před řízenou migrační invazí z islámských zemí. EU není schopna migraci nejen zastavit, ale není schopna ani dostatečně migranty evidovat. Vůbec nevíme, kolik se toulá po Evropě migrantů a co jsou zač. Teprve se to snažíme v rámci EU zjistit. Teroristé z toho, že Evropa si hraje na zahrádku demokracie a humanismu, profitují. Stane se pro ně kořistí.
Jaké jste zaznamenal reakce 
z Francie?Kolem oběda jsem volal dceři do Francie. Telefon zvedla v Hannoveru, kde byla na nějakém veletrhu. Vůbec o tom nevěděla. Při nepokojích v Paříži již dříve hořely stovky aut a podobně, takže to pro ni byla další zpráva podobného druhu.
Co to bude znamenat pro Francii?Z dnešních telefonátů vím, že Francouzi to nepřičítají muslimskému obyvatelstvu Francie, ale pokládají spíše jako reakci na nerozumnou zahraniční politiku současného francouzského prezidenta. V omezené míře to chování Francouzů ovlivní. Ale momentální vlna solidarity, kdy lidé třeba stáli ve frontě, aby darovali krev, postupně opadne.