V továrně v Děčíně – Bělé zaměstnává na plný úvazek 70 lidí. A obživu dává dalším třem stovkám lidí ze zbytku Čech.

Děčínská jeřabinka a džem

Pálenka Děčínská jeřabinka, kterou včera dostal i prezident, odvozuje svůj název od místa, kde pro ni Grešíkova firma získává suroviny. Zásadně využívá jeřabiny z okolí Děčína. I proto nese označení Regionální produkt Českosaského Švýcarska.

A ovoce do moštů a džemů má Grešík z úrodných vlastních sadů na Litoměřicku. K těm se dostal před několika lety, když se dozvěděl, že jistý investor se chystá vykácet starý hrušňový sad a změnit pozemky na stavební parcely. Koupil ho a dnes takových sadů vlastní již celou řadu.

„Ovoce z Litoměřicka je chuťově nepřekonatelné. Sopečná půda dává ovoci plnou chuť a vůni," vysvětluje Valdemar Grešík. Většina jablek skončí v Grešíkově moštárně. Další část úrody pak přemění na velmi kvalitní džemy, které se oproti džemům prodávaným v supermarketech liší především podílem ovoce. Některé mají až 80 procent ovoce. „Snažíme se jít cestou hodně ovoce, trochu cukru a pektin. Ne hromadu cukru a kyseliny citronové a pektin. Není v nich nic, co by je konzervovalo, proto mají jen omezenou trvanlivost. A stejně to zákazníky neodrazuje. Ani vyšší cena oproti běžným džemům. Jsou prostě lahodné," pochvaluje si Grešík.

Porevoluční podnikatel

Začínal po listopadu 89, kdy pracoval jako odborný asistent na vysoké škole. „Původně jsme si myslel, že bylinky budou jen přivýdělkem k práci. První rok jsem si je sbíral sám, chodil po loukách v okolí Janova, něco jsem si sám pěstoval. Pak jsem otevřel první výkupnu na Moravě," popisuje své začátky Grešík.

Jenže to se rychle změnilo. Vysoká poptávka po bylinkách a přírodních produktech ukázala, že na trhu je v tomhle směru díra, a tak v Děčíně založil obchod, do kterého se začali sjíždět lidé z okolí.

Po krátké době sběr bylinek a moravská výkupna nestačila pokrýt rostoucí spotřebu firmy. Začala proto zaměstnávat dodavatele, z nichž mnozí pěstují dodnes bylinky jen pro firmu. Grešík z nich míchá čaje podle svých vlastních receptur a od začátku sází především na regionální produkty. „Nebudu tvrdit, že tady sbírám třeba rozmarýn. Co se dá vypěstovat v celých Čechách, bereme z Čech," nastiňuje úspěšný podnikatel a v posledních letech i náměstek primátorky města.

200 tun bylinek

Dnes své výrobky prodává ve svých dvou prodejnách v Děčíně a jedné v historickém centru Prahy. A také přes 
e-shop. Nejrychleji rostoucím segmentem výroby jsou bylinky a koření na vaření. Jen bylinek zpracuje firma ročně na 200 tun. Pro představu: to je prakticky jeden celý nákladní vlak o 40 vagonech. „Jsme prakticky na hranici. Sehnat další kvalitní byliny je poměrně obtížné," vysvětluje Grešík. „Naše koření je z 80 procent jemně nařezané, kdežto většina výrobců jej mele. Do kořenících směsí nedáváme sůl, glutamany, jen čistě koření nebo bylinky," zmiňuje výhodu svých směsí.

Výrobky Grešíkovy firmy poznáte na první pohled. Všechny mají jednotný design s podpisem výrobce. „Když jsem začínal, působily tu jen firmy, za kterými si nikoho konkrétního nepředstavíte. Když to dotyčný dělá špatně, založí si novou firmu a nikdo to nepozná. Já chci, ať lidé vidí, že Grešík je skutečná osoba, která je dohledatelná. A nestydím se za to, co dělám," říká Grešík. Jeho pečeť důvěryhodnosti najdete na čajích v retro stylu, evokujícím časy našich babiček. A je i na džemech a pálenkách s modernějším designem.

Čtěte také: FOTO: Prezident lákal, v Benešově přišlo 300 lidí. Dostal slivovici…ZDE…