Brutální napadení 
tří lidí čtyřčlennou skupinou Romů minulý týden v Děčíně na Starém Městě vyvolalo silné protiromské nálady. Po napadení totiž skončil jeden
muž s velmi vážnými zraněními obličeje v nemocnici. 
Teď se zdá, že útok bude mít odvetu – demonstraci proti Romům.

Na příští středu 13. srpna ji do Děčína svolává varnsdorfský provokatér Lukáš Kohout. Ten si zamluvil na 
děčínském magistrátu trasu pochodu, a to od budovy úřadu v Podmoklech až do Boletic. Začátek je v 15 hodin a 30 minut.

„Žádost jsem poslal na město přes datovou schránku. Taky jsem založil na Facebooku skupinu, kde lidi na akci zvu. Pokud se najde někdo z Děčína, kdo mi pomůže s organizací, budu rád," říká Kohout, který před několika lety pořádal demonstrace proti nepřizpůsobivým obyvatelům ve Varnsdorfu. Demonstrací 
a pochodů proběhlo hned několik; postupně ale zájem lidí klesal, až na akce téměř nikdo nechodil. Kromě Varnsdorfu se na severu Čech protestovalo také v Rumburku nebo Duchcově. Tam lidé vyrazili do ulic poté, co byli v noci na ulici napadeni Romy muž a žena. Ve Šluknovském výběžku zase demonstrace odstartoval útok skupiny Romů na partu mladíků, kteří se vraceli z diskotéky. Ostré protiromské nálady jeden čas otřásly i Novým Borem poté, co Romové 
v jednom z místních barů zaútočili na jeho zákazníky mačetami.

V Děčíně, kde jsou problémy s Romy především na úrovni rušení nočního klidu, emoce tolik nevířily. Po napadení na Starém Městě se to ale změnilo. Lidem už došla trpělivost. Sociální sítě zaplavily desítky příspěvků k celému případu. Jestli ale někdo na protest dorazí, není jasné.

„Nic to nevyřeší, vůbec nic," říká děčínský poslanec Jaroslav Foldyna, který se některých protestů účastnil.

Foldyna tvrdí, že problémy dělají většinou ne ti Romové, kteří například v Děčíně bydlí dlouhodobě, ale ti, kteří se 'sem stěhují, respektive sestěhovávají díky štědrému systému příspěvků a doplatků na bydlení.

„Dávky na bydlení se staly dobrým byznysem pro některé podnikatele. Města s tím nemohou nic dělat. Nyní jde do parlamentu novela zákona, která bude měnit parametry příspěvku na bydlení, dávky by se měly snížit," říká Foldyna s tím, že další kroky na likvidaci byznysu s bydlením' za státní příspěvky budou pokračovat.

Bezpečnost!

Města ale musí podle diskutujících na sociálních sítích vyřešit především bezpečnost obyvatel.

V Děčíně se o to městská policie snaží tím, že spolupracuje s vybranými Romy, kteří mají ve své komunitě udržovat pořádek či řešit problémy. Ti svou práci dělají dobrovolně, bezplatně a jejich jedinou „zbraní" je autorita.

Poslední dobou se přitom 
v Děčíně množí stížnosti na chování Romů, především jde o rušení nočního klidu. Případ z minulého týdne, kdy došlo k brutálnímu útoku, je spíše výjimečný.

Podepsán je pod ním teprve jednadvacetiletý mladík, kterého policie krátce po útoku zadržela a obvinila z těžkého ublížení na zdraví, z výtržnictví a z neposkytnutí první pomoci.

„Mladík byl převezen do vazební věznice," uvedla v pondělí odpoledne děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová s tím, že po dalších útočnících policie stále pátrá.

VÍCE O NAPADENÍ ČTĚTE ZDE…