Brambor bude kvůli suchu málo, jejich cena výrazně vzroste
Severní Čechy - Odepřou si Češi brambory, až se jejich cena výrazně zvýší? To je hlavní otázka tuzemských producentů během sčítání rekordních propadů úrody. Hlavním škůdcem bylo letos sucho.
Při pohledu do domácích jídelníčků se nechce věřit, že brambory se v českých zemích začaly hojněji pěstovat až na sklonku 18. století. Základ současné české kuchyně však čeká razantní zdražení. Zemědělci odhadují, že letos dojde ke zhruba třicetiprocentnímu propadu úrody.
„To v praxi znamená, že v evropském oběhu bude chybět několik milionů tun a cena půjde poměrně výrazně nahoru,“ varoval Český bramborářský svaz. Doufá přitom, že se potvrdí závěry jím provedeného průzkumu, podle kterého Češi při nákupu brambor nehledí na cenu tolik jako u ostatního zboží.
Cena jako faktor při výběru brambor skončila v očích dotazovaných až na čtvrtém místě za viditelnou hnilobou, tvrdostí, barvou a hnilobou. Z brambor, kterým se na jihu Moravy říká také erteple či krumple a na východě země zemáky, pak připravují nejraději bramboráky, kaši a hranolky.
„Česká produkce ale pokryje přibližně tři čtvrtiny poptávky,“ upozornil místopředseda bramborářského svazu Vlastimil Rasocha. Zbytek domácí spotřeby brambor tak pochází ze zahraničí. Rané brambory se v jarních měsících dováží z jihu Evropy a severní Afriky, naopak pozdní brambory hlavně z Německa a Francie.