Když v sobotu večer „vyskočila" říčka Mandava ve Varnsdorfu na třetí povodňový stupeň, lidé si možná vzpomněli na roky 2009 a 2010. Bouřky a deště tehdy spustily takzvané bleskové povodně. A bylo zle.

„K něčemu takovému se letos ani neblížíme," říká ale severočeský meteorolog Pavel Jůza, přestože se přes Děčínsko přehnaly prudké bouřky a deště za poslední týden hned několikrát. Teď bychom si od nich ale mohli již odpočinout – neděle byla na čas posledním dnem, kdy hrozily problémy kvůli počasí.

„Další dny by už tak silné bouřky a deště být neměly," dodává meteorolog.

Víkend byl nicméně perný. V noci z pátku na sobotu byl již podruhé za sebou evakuován tábor v Chřibské na Děčínsku. Ohrožovala ho říčka Kamenice.

„Táborem protékalo místy dvacet centimetrů vody. Děti byly evakuovány do domova seniorů. Celkem bylo evakuováno třicet devět dětí a jedenáct dospělých," uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Kromě toho čerpali hasiči na Děčínsku vodu z několika zatopených sklepů či odstraňovali popadané stromy.

Lidé však především bedlivě sledovali stav řek. A důvod k obavám rozhodně měli – varnsdorfská Mandava  v sobotu večer vyskočila na třetí povodňový stupeň; po několika hodinách byl naštěstí odvolán. Dobře se ale nedýchalo ani lidem na řece Kamenici v Jetřichovicích, ve Všemilech a tradičně také ve Hřensku.

„Voda nás straší, celá obec sleduje počasí. Bojíme se, aby nepřišla velká voda," říká upřímně starosta Jan Havel. V sobotu, kdy říčka Kamenice dosáhla druhého povodňového stupně, musely přestat jezdit lodičky ve Hřensku. Bylo by to pro turisty nebezpečné. V neděli byl provoz v soutěskách již obnoven. V obci se také sešla povodňová komise.

„V Mezné ulici se sesunula část tarasu na cestu k domům. O odstranění se postará obec," popsal další svízel spojenou s počasím Marvan.