Je tak jasné, že drtivá většina středních škol ani letos zcela nenaplní svou kapacitu a že se budou 
o studenty mezi sebou přetahovat.

Na Děčínsku je letos tisíc deváťáků

Do nové školy by na Děčínsku mělo od září zamířit přes tisícovku současných deváťáků, případně těch, kteří se loni na žádnou školu nedostali.

„Ve školním roce 2014/2015 navštěvuje deváté ročníky základních škol na Děčínsku cca 1 012 žáků. Dá se tedy předpokládat, že podobný počet se bude hlásit i na střední školy," uvedla mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

Na střední školy na Děčínsku jich ale může zamířit jiný počet. Mohou si totiž vybrat školu i v jiném okrese. Kolik míst na deváťáky čeká na středních školách a učňácích ale kraj neví. Podle Dosedělové totiž krajský úřad nesleduje, kolik je na středních školách volných míst. A to přesto, že zřizovatelem drtivé většiny středních škol na Děčínsku je právě Ústecký kraj.

Výjimku tvoří gymnázia ve Varnsdorfu a České Kamenici, která zřizuje církev, respektive město. Obě tato gymnázia ale přijímají jen na osmiletý obor.

Počty volných míst je ale možné získat například na webu atlasskolstvi.cz, na který odkazuje přímo mluvčí krajského úřadu. Nejedná se ale o oficiální údaje. Podle údajů dostupných na tomto serveru plánují střední školy otevřít od září 
2 879 míst, tedy téměř trojnásobek oproti počtu deváťáků. Drtivá většina škol tak plánovaný počet studentů nenaplní.

Například varnsdorfská střední škola podle atlasskolstvi.cz plánuje otevřít 840 míst. Počítá ale s tím, že přij-me nanejvýš tři stovky studentů.

„Neznám mimo gymnázií střední školu, která by neměla nadbytek míst. Je to obor od oboru. Ale obecně máme více míst než zájemců o studium," říká ředitel této školy Petr Jakubec. Jím vedená škola patří k největším v kraji, má kolem 1 700 studentů, z toho je přibližně 400 na dálkovém studiu.

O některé obory 
je nulový zájem

Na některé obory se hlásí jen několik žáků devátých tříd, na několik oborů na několika školách podle serveru atlasskolstvi.cz dokonce nedorazila ani jedna přihláška.

„Máme převis nabídky přes poptávku. Tento trend trvá poslední čtyři roky. Nyní je ale nejslabší rok, co se týká deváťáků," vysvětluje ředitel Střední zdravotnické školy a Obchodní akademie v Rumburku Ladislav Pokorný.

Ten zároveň upozorňuje na to, že střední školy nemají jasno, kolik studentů nakonec nastoupí v září. Deváťáci si totiž mohou dát dvě přihlášky a teprve po přijímacím řízení se rozhodnout, na kterou školu zamíří.

Na gymnáziích 
je přetlak zájemců

Problémy s nedostatkem studentů naopak většinou nemají gymnázia. To je případ i toho děčínského, na které se přihlásilo více dětí, než kolik jich škola v září přijme.
„Od září plánujeme otevřít dvě třídy po třiceti studentech, přihlášek se nám ale sešla téměř stovka," říká ředitel gymnázia Václav Lešanovský.

Ani ředitel lesnické školy ve Šluknově si na nezájem nestěžuje.

„Jsme jedna z mála škol, která si letos nemůže stěžovat. Na obor Bezpečnostně právní činnost bereme jednoho uchazeče ze dvou. Na Lesnictví máme o devět přihlášek více, než kolik máme míst," přibližuje situaci na šluknovské střední škole její ředitel Rudolf Sochor.

O tom, kolik studentů nakonec zasedne do lavic středních škol a učilišť na Děčínsku, se bude rozhodovat příští týden, na kdy jsou naplánovány přijímací zkoušky.

INFOVe školním roce 2014/2015 navštěvuje deváté ročníky základních škol na Děčínsku cca 1 012 žáků. Dá se tedy předpokládat, že podobný počet se bude hlásit 
i na střední školy.