„Sklizeň základních obilovin dosáhne 6,3 milionu tun. Bude to třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let,“ varuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu, který odhady zveřejnil. „Čísla táhne dolů hlavně nižší sklizeň pšenice ozimé, která zaujímá skoro třetinu celkové osevní plochy,“ dodává Rojíček.

Potvrzují se tak varování, která pronášeli zemědělci už před měsícem, na počátku sklizně. „Předpokládáme podprůměrnou úrodu u všech komodit, a to jak u pšenice a ječmene, tak olejnin. Mák jsme museli kvůli suchu zaorat, takže je ho jen část,“ konstatoval například předseda družstva v Kokorách Vladimír Lichnovský.

Policejní vrtulník hasí požár u Hřenska
V lesích často hoří. Národní park chce omezit návštěvy

Pšenice ozimé i ječmene jarního se letos podle statistiků sklidí méně zhruba o devět procent. Nejhůře na tom bude mák, jehož odhadovaná úroda je o čtvrtinu nižší. Naopak si mírně polepší pšenice jarní, oves či žito. Extrémně vysoká pak bude sklizeň řepky.

„Její osevní plocha je druhá nejvyšší v historii. Odhadovaná úroda je o 141 tisíc tun vyšší než vloni. Přitom Evropa hlásí neúrodu,“ uvedli statistici. Řepka se přidává například do benzinu, protože  prý snižuje zplodiny. 

Ilustrační snímek
Nezaměstnanost v kraji stoupla. Nejvíce lidí bez práce je na Mostecku