Díky souhrnu těchto opatření by se měl stát Děčín bezpečnějším městem.

Technici dokončili v minulých dnech instalaci dvou nových kamer v Děčíně na Starém Městě. Jedna kamera je umístěna u tamní základní školy na křižovatce ulic Oblouková a Březová. Pod dohledem má sídliště i podstatnou část obou zmíněných komunikací, na kterých již došlo k několika dopravním nehodám.

„Na přechodech u základní školy namátkově dohlížejí strážníci na bezpečnost přecházejících dětí. Kamera je dalším důležitým prvkem, který k bezpečnosti přispívá," uvedla děčínská primátorka Marie Blažková.

Druhá kamera je umístěna na sloupu veřejného osvětlení v ulici Žerotínova.

„Pod jejím dohledem je část obytné zástavby a několik desítek parkovacích míst. 
V blízkosti je navíc poměrně problémová ubytovna, jejíž obyvatelé jsou často předmětem stížností obyvatel sídliště," vysvětluje mluvčí městské policie Tomáš Pavlík.

Kamerový systém v Děčíně nyní tvoří celkem třicet pět kamerových bodů.

„Pohyb některých problémových osob tak bude pod intenzivnějším dohledem. S tím samozřejmě posílíme i hlídkovou službu v této oblasti. Kromě strážníků se na ní budou podílet i terénní pracovníci prevence kriminality městské policie," doplnila
k rozšíření kamerového systému primátorka.

Kamerový systém je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak předcházet kriminalitě.

„Počet trestných činů a přestupků v lokalitách, které sledují kamery, poměrně rychle klesá," vysvětluje dopad kamerového systému na kriminalitu mluvčí městské policie Tomáš Pavlík.

Na bezpečnost Děčína dohlíží také desítka nových terénních pracovníků městské policie, jak se nyní nazývají asistenti prevence kriminality. Ti budou pracovat na dvě směny tak, aby byli v ulicích
v pracovní dny do 22 hodin.

Kromě terénních pracovníků budou moci lidé brzy spatřit v Děčíně také správce veřejných prostranství, také ti budou dohlížet na pořádek 
a bezpečnost.

„Budou pracovat ve třech vytipovaných lokalitách. Tou první je Staré Město, druhou Mariánská louka a okolí a posledním místem je pak park 
u kina Sněžník a sousední dětské hřiště. Nebudou mít na starosti pouze hřiště, ale veřejná prostranství obecně," popisuje místa, kde budou správci působit, ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Jedná se o lokality, na které si lidé velmi často stěžují, především na lidi, kteří se v nich zdržují, a na jejich chování.

Správci budou pracovat po všechny dny v týdnu od 10 do 22 hodin. Dohromady jich bude prostřednictvím Střediska městských služeb zaměstnáno šest, na každou lokalitu dva lidé.

Kromě běžného úklidu budou mít na starosti také dohled nad bezpečností a pořádek ve svěřených lokalitách.

„Pokud uvidí, že lidé dělají co nemají, neuklízí po svém psu a podobně, upozorní je na jejich nevhodné chování. Pokud to nepomůže, budou okamžitě volat hlídku městské policie," říká Marcel Horák.

Poprvé by se správci veřejných prostranství měli objevit v Děčíně na začátku března.