Nejvíce peněz se podařilo ušetřit Benešovské teplárenské společnosti, která zásobuje teplem benešovské sídliště. Firma patří ze sta procent právě městu. Doposud nakupovala plyn určený na vytápění na dvouleté období za necelých 7,7 milionu korun.

Pro příští dva roky zaplatí 
o 1,67 miliony korun méně. 
V ceně tepla pro odběratele se ale takto výrazná úspora zřejmě nepromítne.

„V Benešovské teplárenské společnosti je potřeba investovat do modernizace. Je potřeba také vytvořit rezervy pro nenadálé události," vysvětluje benešovský starosta Filip Ušák.

Výrazné snížení nákladů na plyn se teplárně podařilo díky historicky prvnímu nákupu plynu na pražské komoditní burze. Bývalé vedení teplárny se nákupům na burze podle Ušáka bránilo.

S nákupem energií na burze Benešov zkušenosti má. Tento rok již podobně nakoupil elektřinu pro veřejné osvětlení nebo dodávky energií do městských domů.

„Letos jsme již uspořili více než 200 tisíc korun na veřejném osvětlení a několik desítek tisíc na dodávkách zemního plynu a elektřiny pro jednotlivá odběrová místa města," dodává Filip Ušák.

S podobným nákupem elektřiny má zkušenosti například také Děčín, který již dvakrát dražil dodavatele elektřiny pro městské domy 
a příspěvkové organizace. Díky dražbě se Děčínu podařilo náklady na elektřinu snížit o třetinu. Při první dražbě ušetřil dva miliony.

Do aukce Děčín zapojil přes tři stovky odběrných míst. Soutěž se totiž týkala dodávek elektřiny nejen přímo na magistrát, ale i do příspěvkových organizací nebo na zimní stadion, který je energeticky poměrně náročný. Do soutěže byl zahrnut i plavecký areál nebo síť veřejného osvětlení. Do soutěže o dodávky elektřiny se přihlásily čtyři firmy, do samotné dražby se ale nakonec zapojily pouze dvě firmy.

„Předpokládaná cena zakázky na dodávku elektřiny byla 28 milionů korun, vítězná nabídka je v hodnotě 19,1 milionu korun," uvedla loni na jaře po skončení dražby mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.