„Centrum bude sloužit 
k dalšímu vzdělávání a přípravě na práci lidí se zdravotním nebo mentálním postižením, jsou zde totiž tréninkové prostory. Rádi bychom centrum využívali v přeshraniční spolupráci," říká ředitel Jurty David Lansperský.

Tomu má pomoci multifunkční využití objektu. 
V přízemí bude vzdělávací sál a v budoucnu by zde měla vzniknout česko–německá školka a později i jednotřídka.

V suterénu domu přístupném od hlavní silnice na Ústí nad Labem pak bude gastronomická dílna, která by se měla zpočátku starat o stravování zaměstnanců Jurty,
a později své služby nabízet
i ostatním klientům, a informační centrum.

„Sice jsme na kraji města, ale pod námi vede hojně využívaná cyklostezka. V sezóně tady denně projedou dvě stovky lidí na kolech. Kromě toho je zde i možnost rozšířit naše zázemí dál," nebojí se Lans-perský toho, že by o nové informační centrum na samotném okraji města nebyl mezi turisty zájem.

Pomohla Evropa

Nové centrum vyšlo na přibližně 13,5 milionu korun, na jeho stavbu přispěla 90 procenty Evropská unie. Zbývající část peněz dodala Jurta ze svých prostředků. Výstavba se tak obešla bez dotace od města. To ale rozšířilo chodník podél silnice  tak, aby po něm mohli pohodlně jezdit 
i lidé na vozíčku. Nově má chodník potřebných 130 centimetrů.

Kromě vzdělávání nebo práce najdou v novém centru postižení lidé i možnost ubytování. Podle Lansperského je současným trendem spíše život v malých skupinách přímo ve městech či obcích v běžném provozu. A místo péče ve velkých pobytových zařízeních tak poskytnou lidem nezbytnou podporu a asistenci při normálním životě.

Samotný provoz centra bude zajišťovat sociální firma, kterou už dlouhé roky provozuje Jurta. Ke zhruba třiceti zaměstnancům Jurty, pracujícím především v prádelně 
a keramické dílně, z nichž jsou přibližně dvě třetiny handicapovaní lidé, by v budoucnu měli přibýt další lidé. David Lansperský počítá přibližně s pěti až osmi novými zaměstnanci.

Stavba centra měla být dokončena již v únoru, v průběhu zimy se ale vyskytly problémy, které stavbu prodloužily. V současné době je tak hotová hrubá stavba a dělníci pracují na dokončovacích pracích uvnitř dřevem obloženého domu.

Ještě nábytek

„U podobných staveb se vždy nějaké problémy objeví. Došlo k určitému zpoždění, ale to se podařilo částečně dohnat. Nyní chceme ten objekt dodělat tak, aby byl opravdu pěkný. Musíme jej také vybavit nábytkem," vysvětluje ředitel občanského sdružení Jurta 
a dodává, že nejpozději v létě letošního roku by mělo centrum být v plném provozu.

Vzdělávací centrum je snahou o širší obnovu Nebočad, ve kterých je neobvykle vysoký počet původních dvorů 
a rodinných farem. Na jedné 
z nich právě působí už řadu let Jurta.

Jedním z prvních dílčích projektů bylo na přelomu loňského a letošního roku sanování zasolené zdi kaple Nejsvětější Trojice, která stojí přímo uprostřed točny autobusů. Do budoucna je naplánována kompletní rekonstrukce kaple a přeměna návsi v klidovou pěší zónu. Kvůli těmto změnám bude nutné vybudovat i novou odstavnou plochu pro autobusy mimo centrum této odlehlé městské části.