Není náhodou, že tuzemské babyboxy oslavily 13 let své existence přímo na Mezinárodní den dětí. Za tu dobu zachránily už 171 robátek, která do schránek matky z různých důvodů odložily. Mezi novorozence, kteří dostali šanci na život, patří i téměř dvacítka dětí v Ústeckém kraji.

První český babybox se otevřel 1. června 2005 právě na Mezinárodní den dětí v pražském Hloubětíně. „Ani ve snu by mě nenapadlo, že v roce 2018 jich bude v české zemi 74 a odložených děťátek 171,“ řekl předseda spolku Babybox pro odložené děti Ludvík Hess.

V děčínské zoo přišel na svět malý jeřáb.
FOTO: V děčínské zoo přišel na svět malý jeřáb

Schránky pro nechtěné děti jsou dnes téměř ve všech okresních městech Ústeckého kraje. Mají je všechny nemocnice Krajské zdravotní, tedy ústecká, děčínská, teplická, mostecká i chomutovská. Další jsou v litoměřickém a kadaňském špitále. „Jen Žatec se zřízení babyboxu brání a je to v podstatě poslední větší město v kraji, které babybox nemá,“ poznamenal Hess.

V DĚČÍNĚ DVĚ DĚTI

Dosud posledním odloženým miminkem v Ústeckém kraji byl chlapeček Michálek. V babyboxu v děčínské nemocnici ho personál našel loni 19. prosince a jméno dostal podle lékařky Marie Michálkové, která měla na oddělení službu. „Michálek byl dobře oblečený a nejevil známky podchlazení ani násilí,“ sdělila primářka Renata Přibíková.

Michálek se tak stal teprve druhým dítětem nalezeným v děčínském babyboxu. Nejvyšší skóre v počtu odložených dětí v kraji si zatím drží ústecká Masarykova nemocnice, a to šest dětí. Za Ústím je dalším v pořadí mostecký špitál se čtyřmi dětmi, v Teplicích a Kadani takto zachránili dvě děti, v Chomutově jedno. V Litoměřicích dosud nikdo děťátko neodložil. Celkem krajské babyboxy přijaly už 17 dětí.

Auta blokovala silnice v Dolním Žlebu.
Auta už nesmí vjíždět do Dolního Žlebu

Úplně prvním babyboxem, který spolek v kraji otevřel, byl kadaňský. Schránka pro nechtěné děti v Kadani se stala zároveň teprve čtvrtou v pořadí v republice. „Prvním děťátkem vloženým do babyboxu byl Matěj Saudek a odložil ho jeho otec, fotograf Jan Saudek. Maminka Pavla Hodková přihlížela. Připili jsme si mateřským mlékem,“ vyprávěl o slavnostním zprovoznění prvního babyboxu s humorem sobě vlastním Ludvík Hess.

Fotograf Jan Saudek také věnoval babyboxům svůj slavný snímek Láska. Ten dodnes spolek používá na letácích.

VŠE ANONYMNĚ

Babybox je vytápěná schránka napojená na stálou službu v nemocnici. Čidla reagují na světlo i zvuk a ihned vyrozumí zdravotnický personál o tom, že se dvířka babyboxu uzavřela. Matky do ní mohou dítě odložit anonymně.

Úplně poslední odložené miminko se objevilo jen několik hodin před 13letým výročím existence babyboxů v Brně. Holčička, která dostala jméno Maruška, byla podle zdravotní sestry cítit cigaretovým kouřem, jinak ale byla zdravá.

Dětský den s IZS v Jiříkově.
FOTO: Záchranáři bavili děti v Jiříkově