Bude to mimořádná sezona, která opět zaplní tribuny a svahy kolem závodního okruhu. Autodrom Most má připraveno pro motoristické příznivce několik novinek. Představí se na něm prestižní okruhové seriály a jezdci zvučných jmen. Závodiště má navíc nový asfaltový povrch.

„Starý a na mnoha místech hrbolatý asfalt v úseku dlouhém 2,4 kilometru dělníci nahradili novou vrstvou. Výměna povrchu trati vyšla na zhruba 15 milionů korun a navázala na první etapu z roku 2016,“ přiblížil výkonný ředitel Autodromu Most Ivo Diviš. Okruh s délkou 4,212 kilometru tak má dnes obnoveno zhruba 75 procent povrchu dráhy. „Asfalt byl ze začátku kluzký, ale postupem času začíná být stopa pogumovaná a drží čím dál víc. Letos určitě budou padat traťové rekordy,“ dodal Diviš.

Při lesním požáru nad Prostředním Žlebem zasahoval vrtulník.
Požární hlídky začnou v Českém Švýcarsku dříve

Na nový povrch se těší i samotní jezdci. „Zatím jsem si jej vyzkoušel pouze v cestovním voze, v trucku se na něm teprve projedu, počítám, že to bude ze začátku dost klouzat,“ svěřil se přední jezdec evropského šampionátu tahačů Adam Lacko, který bude ještě před startem seriálu v Mostě testovat nový vůz Buggyra.

Nejvýznamnější podniky sezony: 
17. - 19. květen: ADAC GT Masters
28. - 30. červen: OMV MaxxMotion NASCAR Show
30. srpen - 1. září: Czech Truck Prix

Do Mostu se chystají nové okruhové seriály. Už loni se zde představil ADAC GT Masters, který se po roce vrací a je bohatší o další věhlasné značky. „Celková hodnota aut této série se odhaduje na hodně přes 250 milionů korun,“ podotkl mluvčí autodromu Jan Foukal s tím, že závody zpestří účast Fabiana Vettela, bratra čtyřnásobného mistra světa F1 Sebastiana Vettela. Ten bude hájit barvy týmu HTP Motorsport ve voze Mercedes AMG GT3, což je tzv. žlutá mamba.

Významnou a fanoušky vítanou novinkou v kalendáři mosteckého okruhu bude závod evropské série amerických NASCAR. Hvězdou ve startovním poli aut bez dveří je bezesporu mistr světa F1 z roku 1997 Kanaďan Jacques Villeneuve a nejzkušenější žena startovního pole Ellen Lohr, mimochodem vítězka závodu DTM a účastnice Rallye Dakar. „Není vyloučeno, že do Mostu dorazí i šampion nejvyšší americké ligy NASCAR Bobby Laponte,“ doplnila obchodní a marketingová ředitelka Autodromu Most Jana Svobodová.

Do Mostu míří série NASCAR: 

Opravy v Podmoklech, ilustrační foto.
Komentář: Podmokly? Promarněná šance

Na okruh se po několikaleté přestávce zase vrátí závody silničních motocyklů Alpe Adria. Vrcholem bude už po sedmadvacáté závod Evropského šampionátu tahačů.

Sezona nebude zajímavá pouze na závodní dráze, ale i mimo ni. Návštěvníci se totiž mohou dočkat nevšedního zážitku na Navara offroad parku. Přírodní plocha s různými druhy povrchu, od orné půdy až po kombinaci sypkého materiálu s kamením, má název podle nejoblíbenějšího pickup automobilu Nissan Navara, který bude zájemce vozit.

Ilustrační foto.
S teplým počasím lidé sedlají kola. Často ale riskují zdraví i život