INDEX DENÍKU pohledem kraje



Podle 11,8 procenta panelistů Deníku z Ústeckého kraje pomohla policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců. O opaku je přesvědčeno 88,2 procent dotázaných. Odpovídalo 68 lidí.

Oprýskaná budova Krajského ředitelství policie v Ústí nad Labem na upraveném Lidickém náměstí nepůsobí příliš reprezentativně. Nehezky kontrastuje s úspěchy kriminalistů. Dvůr budovy si dokonce zahrál v seriálu Svět pod hlavou situovaném do 80. let a filmaři toho nejspíš nemuseli pro potřeby natáčení příliš měnit. Už brzy ale rozlehlou budovu čeká velká rekonstrukce.

Nová okna, střecha, fasáda

Krajské ředitelství totiž získalo dotaci na zateplení budov. „Budeme opravovat například okna, budova dostane zateplení, opravíme střechu, vchod, prostě komplet," potvrdil ekonomický náměstek krajského policejního ředitele Jiří Šenkýř.

Policisté právě připravují výběrové řízení na dodavatele stavby. „Když všechno dobře dopadne, mohli bychom s pracemi začít už koncem roku. Dle předpokladů to bude investice za 80 milionů korun. Samozřejmě výslednou cenu určí výběrové řízení," poznamenal Šenkýř.

Nosníky nesou i troleje

Stavební firma se během rekonstrukce bude potýkat s řadou technických problémů. Co do vnitřního uspořádání stavby, ale i například kvůli nosníkům, na nichž jsou připevněné troleje pro MHD. „Zjistili jsme, že nikde jinde v republice nic takového nemají," upozornil Šenkýř s tím, že podobně rozsáhlá rekonstrukce čeká i policejní budovu v Chomutově.

Dům v centru Ústí je trnem v oku obyvatelům města i zastupitelům. Lidé o něm vedou diskuse už minimálně desátý rok. „Policejní ředitelství opravdu vzhled Lidického náměstí hyzdí a chceme, aby si ho policisté nechali opravit. Proto zastupitelé minulý rok schválili prodej části chodníku přilehlého k plášti budovy, aby mohli požádat o dotace," uvedla primátorka Ústí Věra Nechybová.

Opravovalo se i jinde

V posledních letech ale policie rekonstruovala a dovybavovala jinde. Jen v roce 2008 investovala víc než 54 milionů. Postavila za ně třeba čtyři nové recepce na obvodech. Rekonstrukci budovy z roku 1963 od architektů Josefa Lišky a Viktora Tučka zkomplikovaly i katastrofické povodně z roku 2013. Kvůli nim se muselo opravovat i policejní oddělení Na Předmostí u ústeckého Benešova mostu.

ANKETA: Pomohla policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců?

Sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) mělo podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zlepšit sdílení informací mezi policisty a jejich práci zjednodušit. Zda se díky tomu teď zločinci více třesou strachy a nákladná změna se vyplatila, zatím podle odborníků nelze soudit. Je zkrátka příliš brzy. Samotní policisté ale změnu s radostí nepřivítali. Rozpad týmů a předávání spisů jim práci jednoznačně ztížilo. Při boji se zločinem by uvítali kariérní stabilitu i možnost zúročit profesní zkušenosti a pracovat bez politických tlaků.

Pavel DoulíkZdroj: archiv Deníku

Pavel Doulík
děkan PF UJEP, Ústí n. L.
Nejsem odborník na bezpečnostní složky a osobně si myslím, že obyčejný člověk může výsledek hodnotit jen podle toho, co se prezentuje v médiích. A to je vždy ošidné. Takže upřímně, příliš nevím, ale nějaký výrazný pokrok bych zde neviděl.

Miroslav GrajcarZdroj: Deník

Miroslav Grajcar
předseda Občanského sdružení Indigo, Děčín, 59 let
Zatím ne v takové míře, aby se občané cítili v bezpečí kdekoli a kdykoli. Co se týče mezinárodní spolupráce v oblasti kriminality, jako je stíhání zločinu, myslím, že je práce policie a její reforma účinná.

Jiří Maria SieberZdroj: Deník

Jiří Maria Sieber
herec, Most, 57 let
Myslím si, že policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců nepomohla. Policie se pořád bojí stíhat cikány za jejich trestnou činnost.