Plné bazény dětí očekávají provozovatelé také během jarních prázdnin.

"Po většinu dní jsme měli takzvaný stop stav prakticky od otevření a trval až do samého večera. Návštěvníci tak museli čekat dlouhé fronty," popsal Jan Dufek ze společnosti Kultura a sport Chomutov, která provozuje chomutovský aquapark. "Až na pár výjimek si zpravidla všichni frontu vystáli a dočkali se vstupu," dodal.

Chomutovský aquapark nahradil nevyhovující městské lázně v roce 2012. Maximální kapacita je 350 lidí. Během vánočních prázdnin jím prošlo 10 754 lidí, za stejné období v předchozích dvou letech to bylo 9425 a 9039 lidí. "To, že o svátcích nebyl sníh, nám nepochybně pomohlo nalákat návštěvníky i odjinud, například ty, kteří měli zaplacené pobyty na horách v okolí," zmínil Dufek.

Za tím, že v lednu a únoru bývá v aquaparcích nejvyšší návštěvnost, nestojí jen jarní prázdniny, ale podle vedoucího provozu Aquadromu Most Miroslava Svobody i předsevzetí.

"Důležitou roli hraje i to, že na začátku roku má většina z nás předsevzetí, která se týkají hubnutí a sportu. To k nám vede víc návštěvníků než po zbytek roku," popsal. Také v Mostě byly u pokladen fronty. "Žádné návštěvníky jsme odmítat nemuseli. Návštěvnost byla zhruba o 25 procent vyšší než v předchozích letech," řekl Svoboda.

V Mostě mají nejvyšší návštěvnost v lednu a únoru a pak na venkovním koupališti o letních prázdninách. Jarní prázdniny budou mít děti v okresech Most, Chomutov a Ústí druhý týden v únoru.

V Ústí nad Labem se krátce před Vánocemi otevřel rekonstruovaný plavecký areál na Klíši, protože však v něm chybí tobogány a další vyžití pro děti, míří Ústečané často raději třeba do Děčína. Tamním aquaparkem prošlo od 24. prosince do 1. ledna 4 813 lidí.

"Kapacita areálu byla mnohdy naplněna do posledního místa a návštěvníci museli čekat, až dojde k jejímu uvolnění, nebo zvolit jiný program," řekl Martin Rulf, provozní Děčínské sportovní, která akvapark provozuje.

Jarní prázdniny jsou podle Rulfa v Děčíně druhým vrcholem zimní sezony. "Protože ne všichni obyvatelé Děčína a okolí odjíždějí na hory. Samozřejmě s nedostatkem sněhu se jejich počet stále navyšuje," dodal Rulf. Okresy Děčín a Litoměřice mají jarní prázdniny od 7. března, Teplice na začátku února a Louny v prvním březnovém týdnu.

Obyvatelé Ústeckého kraje využívají i blízkosti německých aquaparků a míří za koupáním do bazénů v Pirně, Bad Schandau nebo Marienbergu. Do německého aquaparku Tropical Islands je to z Ústí po dálnici 200 kilometrů.