Předchozí
1 z 14
Další

Petr BláhaZdroj: Archiv respondentaPetr Bláha
vysokoškolský pedagog, Děčín

Tématem bude dle mého názoru ekonomická situace. Jsou to volby, kde často občané "trestají" vládu a volí menší nebo opoziční strany. Ale zejména záleží na tom, jak s tím strany naloží. Jak budou schopny nabízet řešení inflace, cen energií, či označit skutečné či domnělé viníky. Právě tohle bude zřejmě hlavním motivem kampaní a bude to mít vliv na výsledky. Lokální subjekty se budou věnovat místním tématům, ale parlamentní strany budou přenášet témata z celostátní úrovně.

Petr HusákZdroj: Archiv respondentaPetr Husák
student, Děčín

Jedním z témat by určitě mohl být dálniční přivaděč. Sice jej město nebude stavět, ale zájem na něm má. Někdo by taky měl konečně vyřešit silnice a chodníky.

Jaroslav TylmanZdroj: Archiv respondentaJaroslav Tylman
projektový manažer, Děčín

Určitě dokončení kauzy revitalizace Podmokel, s tím souvisí místo pro trhovce a celkové oživení. Jestli je reálné vrátit život do Podmokel a zároveň udržovat při životě Pivovar… to nevím, teoreticky ano. Zlepšení využití nábřeží, dotažení lávky pro pěší a cyklisty přes Labe. A určitě lepší koordinace mezi městem, ŘSD, krajem a správci sítí.

Blanka BeránkováZdroj: Archiv respondentaBlanka Beránková
pracovnice obchodního oddělení, Rumburk 

Já si myslím, že lidi budou celkově naštvaní, co se děje ve světě, zdražování atd. Tak se obávám, jestli někdo či něco ty volby ovlivní.

Roman FišerZdroj: Archiv respondentaRoman Fišer
provozní, Rumburk

Postupem věku už si nedělám velké iluze. Počítám, že každá strana sáhne po podobných opakujících se bodech, co voliči rádi poslouchají. Zdravotní péče a více doktorů. Více bytů a pozemků pro mladé rodiny. Více domovů pro seniory, seniorské aktivity, seniorské taxi. Dále rozšíření parkovacích míst ve městě, volnočasové aktivity. Drogy a bezpečnost ve městě. Ještě cyklostezky a letní kino, wi-fi zdarma pro celé město. Čekám na kandidátky letošních uskupení pro komunální volby a jsem zvědav, jaké nás čeká překvapení v podobě převlékání kabátů. Zda se stane z levičáků pravičák a opačně, kdo půjde středem a kolik zde bude vlastenců. V neposlední řadě, kolik bude pro letošek tahounů na kandidátkách v podobě doktorů, kteří pak z důvodů pracovní vytíženosti přenechají svůj post někomu jinému. No a co napsat závěrem? Slibem nezarmoutíš a naděje umírá poslední. Zdravím všechny slušné lidi.

David StrejčekZdroj: Archiv respondentaDavid Strejček
učitel, Děčín

Velký vliv bude mít to, jak se kdo popasuje s dopravou a zdravotnictvím. Chybí nám lékaři od zubařů po praktiky. Město by mohlo zvážit pobídky, aby nalákalo mladé lékaře, kteří by nahradili ty odcházející do důchodů nebo obecně doplnili stavy. Co se týče dopravy, spousta chodníků a silnic je ve špatném stavu, určitě by to chtělo zlepšit plánování ve spolupráci s krajem nebo Ředitelstvím silnic a dálnic.

Tomáš MatějovskýZdroj: Archiv respondentaTomáš Matějovský
farář, Děčín

Zcela jistě budou velkým celorepublikovým i lokálním tématem ukrajinští uprchlíci a ekonomika s tím spojená. A vlastně i ekonomika obecně, protože jsme v krizi a míříme do krize ještě větší. Dobrým tématem by bylo, pokud by někdo konečně začal pořádně řešit revitalizaci Podmokel. Všichni o tom pořád mluví, ale vidět to není. Ve výsledku je Husovo náměstí rozkopané již několik let. Stejně tak by bylo potřeba udělat i něco s přednádražím nebo čistotou ulic.

Klára ŠmídováZdroj: Archiv respondentaKlára Šmídová
kavárnice, Děčín

Jako téma očekávám chodníky a revitalizaci Podmokel. Myslím, že docela určitě se tam mihne tržiště na Husově náměstí nebo i tradiční Mariánská louka. Předpokládám, že někdo zkusí využít některá aktuálnější témata. Možná Ukrajince? Drahé energie? Dopravní podnik ve smyslu dostupnější MHD? Líbilo by se mi, kdyby třeba v souvislosti s tím někdo řešil taky cyklistickou infrastrukturu.

Dana ŠtefáčkováZdroj: Archiv respondentaDana Štefáčková
pracovnice PR a propagace, Rumburk

Moji sociální bublinu budou zajímat činy a výsledky za uplynulé roky. Doufám, že vyhraje zdravý rozum a snaha posouvat věci k lepšímu, i když to někdy není na první pohled populární. Velkým problémem u nás je nedostatek zubařů a lékařů obecně, což může při volbách sehrát svou roli. Stejně jako uprchlíci.

Martina SušerováZdroj: Archiv respondentaMartina Sušerová
asistentka, Děčín

Velký vliv bude mít určitě zdražování, a to i na komunální dění. Svou roli při volbách sehraje pomoc lidem v nouzi, poradenství, příslib dobrého hospodaření města. Stejně jako revize pochybných smluv z minulosti, kdy je potřeba zjistit kam tečou peníze.

Michal DlaskZdroj: Archiv respondentaMichal Dlask
exportní manažer, Varnsdorf

Mám obavy, že se najdou tací, co budou mít řeči proti ukrajinským vlajkám a uprchlíkům. To samozřejmě komunální politika nemůže vyřešit, ale díky tomuto tématu by se pár lidí na radnici dostat mohlo. A to přesto, že uprchlíky ve městě nevidím. Zasáhnout do voleb může také stále neukončená radarová kauza. Bude záležet na tom, jestli se soud rozběhne ještě před volbami. To by ANO mohlo nadělat problémy, protože by si lidé vzpomněli.

Kristián Zeman.Zdroj: Archiv respondentaKristián Zeman
student, Děčín

Tak momentálně mezi veřejným míněním extrémně převažuje docela značná nenávist vůči vládním stranám, což je dle mého názoru velmi nespravedlivé. Samotné vládní strany převzaly stát v šíleně zdevastovaném stavu. Veřejnost ale tato fakta moc nevidí a do komunálních voleb přenesou tuto náladu. Myslím si, že děčínský puč na radě města taky ovlivní vnímání voličů. Strany předvedly krásný hektický přesun moci a občané Děčína si této situace všimli. Následná organizace různých akcí dotovaná městem, kde peníze byly využity zcela zbytečně, by mohla také zahýbat názorem.

Zdroj: DeníkCo u vás rozhodne volby? Zapojte se do ankety Deníku
Na sídlišti není kde zaparkovat. Chybějí zubaři. Ulice jsou plné děr. A zrovna ve vaší obci stále chybí kanalizace, ačkoliv ji zastupitelé slibují roky. To jsou věci, které vás trápí. Co bude tím hlavním tématem zářijových komunálních voleb ve vašem bydlišti? Co u vás rozhodne volby? Dejte nám vědět. Zapojte se do předvolební ankety Deníku na webu denik.cz/volbyuvas.

Zvolíme vedení obcí a senátory

Volby do zastupitelstev obcí, komunální volby, vyhlásil prezident republiky na dny 23. a 24. září 2022. 

Současně proběhne první kolo volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky. A to konkrétně v obvodech 1 - Karlovy Vary, 4 - Most, 7 - Plzeň-město, 10 - Český Krumlov, 13 - Tábor, 16 - Beroun, 19 - Praha 11, 22 - Praha 10, 25 - Praha 6, 28 - Mělník, 31 - Ústí nad Labem34 - Liberec, 37 - Jičín, 40 - Kutná Hora, 43 - Pardubice, 46 - Ústí nad Orlicí, 49 - Blansko, 52 - Jihlava, 55 - Brno-město, 58 - Brno-město, 61 - Olomouc, 64 - Bruntál, 67 - Nový Jičín, 70 - Ostrava-město, 73 - Frýdek-Místek, 76 - Kroměříž, 79 - Hodonín.