Dej mi prachy na perník! Tak si řekl nedávno amnestovaný teprve osmnáctiletý mladík o peníze muži ve Varnsdorfu. Jenže se nejednalo o slušnou prosbu –  mladík měl totiž v ruce nůž.  Útočník si ale dlouho svobody neužil. Od pátku se opět na svět dívá skrz mříže. Po zadržení jej totiž soudce poslal do vazby.

K útoku se mladík odhodlal se svým o rok starším parťákem z Varnsdorfu minulý týden v úterý. V centru Varns-dorfu si vybrali vhodnou oběť a zaútočili.

„Zaskočený muž, který se ve chvíli útoku nacházel v Karlově ulici ve Varnsdorfu nedaleko prodejny potravin, čelil dvojici zahalených mladíků, kteří po něm požadovali vydání finanční hotovosti. Jeden z nich během útoku držel v ruce nůž. Majitel odcizené peněženky v obavě o svůj život z bundy vyndal peněženku s doklady a finanční hotovostí," uvedla mluvčí policie Petra Trypesová. Lupiči mu peníze téměř okamžitě vyškubli z ruky a dali se na útěk.

Pro osmnáctiletého mladíka, který nakonec skončil ve vazbě, se nejedná o první střet se zákonem. Přes svůj věk je totiž již poměrně zkušeným kriminálníkem. Podle informací Děčínského deníku žil 
v minulosti v pasťáku, kde se mu ale příliš nelíbilo, a tak často utíkal. Postupem času se k tomu přidaly maření úředního rozhodnutí nebo krádeže, za což se dostal do vězení. Na svobodu se dostal  teprve před pár týdny.

Občasné střety se zákonem ale nejsou jediným mladíkovým problémem. Potýká se totiž také se závislostí na pervitinu. A právě ta jej dohnala 
k úterní loupeži.

Jenomže to nebyl jediný násilný trestný čin, kterého se před svým zadržením dopustil. Ještě několik hodin před příchodem policistů si vyšlápl na druha své matky.

„Osmnáctiletý mladík z Děčínska má kromě loupeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku na kontě navíc i ublížení na zdraví a výtržnictví, jelikož v pátek prvního února letošního roku navíc ohrožoval nožem životního druha své matky. Tomu navíc způsobil zranění v oblasti hlavy," dodala Trypesová s tím, že oběma násilníkům hrozí několikaletý pobyt ve vězení.

Na Děčínsku se ale nejedná o první případ, kdy se čerstvě propuštěný vězeň dostal znovu do křížku se zákonem kvůli přepadení. Již v prvních dnech po amnestii řádil pří-
mo v Děčíně osmadvacetiletý muž, který s nožem v ruce třikrát loupil.

První loupežné přepadení provedl v Děčíně – Boleticích.

„Nechal zavolat vozidlo taxislužby. Ve chvíli, kdy do vozidla nastoupil, tak po pár minutách na řidiče vytáhl nůž 
a začal ho jím ohrožovat. Donutil jej, aby mu vydal mobilní telefon, peněženku a následně jej přinutil vystoupit 
z vozidla," uvedla policejní mluvčí Veronika Hypšlerová 
s tím, že auto policie zakrátko vypátrala.

Další dvě přepadení spáchal o dva dny později. Nejprve vtrhl do večerky, po jejíž obsluze chtěl vydat peníze.

A o pár hodin později nasedl k ženě parkující nedaleko bývalé restaurace Koruna 
v Boleticích. Bylo mu přitom úplně jedno, že má žena v autě děti. Ženu okradl o peníze 
a nařídil jí, aby ho odvezla na jím určené místo.

Amnestovaní vězni ale řádí i v jiných regionech. Mají za sebou dokonce i znásilnění 
a zabití.

Amnestovaní 
na svobodě
Z téměř 6 400 vězňů, kteří byli po amnestii prezidenta propuštěni, se téměř 4 500 už registrovalo na úřadu práce. A skoro 4 000 požádalo o mimořádnou okamžitou pomoc. Pokud by 
o tuto dávku a podporu v nezaměstnanosti požádalo 6 000 propuštěných, znamenalo by to podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí výdaje 18,6 miliónu korun.