Do Děčína, do České Lípy nebo až dokonce do Ústí nad Labem bude muset jezdit záchranná služba s pacienty, které postihne infarkt nebo dýchací problémy. V Lužické nemocnici v Rumburku totiž se začátkem února zavřou akutní příjem na interním oddělení. Poslední pacienty by mělo přijmout v pátek 31. ledna večer, od soboty 1. února pak bude tato část nemocnice uzavřená.

„K tomuto kroku, který bude, doufám, dočasný, jsme přistoupili kvůli nedostatku lékařů. Nemáme jich dost na to, abychom zajistili chod akutní části interního oddělení tak, jak nám ukládá zákon. Jeden doktor nemůže být na třech místech najednou,“ vysvětlila insolvenční správkyně Lužické nemocnice Martina Jinochová Matyášová. Podle ní se nynější omezení provozu nedotkne dětského oddělení nebo jednodenní chirurgie. Ta zůstane stejně jako lůžka následné péče i nadále v provozu.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Péči má zajistit špitál ve Varnsdorfu. Krajská zdravotní chce navázat na jednání

Na interním oddělení Lužické nemocnice každoročně ošetří několik tisíc pacientů. O ty se nyní budou muset postarat okolní nemocnice.

Sdružení pro rozvoj Šluknovska chystá kvůli omezení schůzky starostů a kraje. „Bohužel to dospělo k tomu, nač jsme dlouho upozorňovali. Nyní se všichni diví a mnozí mluví o tom, že je to věc insolvenční správkyně. Ale tak to není, je to věc posledního minimálně roku a půl,“ uvedl předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Systém rendez-vous

Uzavření akutní části interny přinese velké problémy především záchrance. „Informaci o dočasném přerušení poskytování akutní interní péče v Rumburku jsme obdrželi. Od listopadu jsme posílili stanice v Rumburku a v České Kamenici,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Od února zároveň záchranka zavádí na Šluknovsku systém rendez-vous (RV). Výjezdové skupiny RV vyjíždějí v osobních automobilech. Jedná se o speciální sanitní vozidla, která mají veškeré vybavení k ošetření pacienta shodné s velkými sanitními auty, ale nejsou určené k přepravě pacientů. Obvykle tak k pacientovi vyjíždí auto RV se záchranářem a lékařem, který rozhodne o případném převozu do nemocnice.

Nemocnice Rumburk.
Krajští zastupitelé řešili nemocnice. Schválili dotaci pro Lužickou nemocnici

Záchranná služba znovu apeluje na lidi, aby přivolání záchranky vždy pečlivě zvážili. Desítky procent výjezdů jsou totiž podle záchranářů nadbytečné. O zneužívání první pomoci přitom mluví záchranáři v celé republice.