Z Dubaje

Afghánec přiletěl v polovině dubna do České republiky 
z Dubaje a dále do Německa, které bylo jeho cílovou zemí, se rozhodl jet vlakem z Prahy do Berlína. Jenže jeho cesta skončila po hodině cesty mezi Děčínem a Ústím nad Labem.

„Policisté ze skupiny dokladů a specializovaných činností odboru cizinecké policie kontrolovali v mezinárodním rychlíku EC 172 osmnáctiletého státního příslušníka Afghánistánu, který předložil cestovní pas Afghánistánu 
s uděleným schengenským vízem vydaným na zastupitelském úřadě Německa v Kábulu," uvedla sesveročeská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Jenže jak se záhy ukázalo, vízum nevydal německý zastupitelský úřad. Na první pohled na něm byly patrné odlišnosti od toho pravého. Osmnáctiletý Afghánec tak putoval do přijímacího střediska cizinců v Zastávce u Brna. Zároveň jej pravděpodobně čeká vyhoštění z schengenského prostoru.

Stejně jako řadu jeho krajanů donutila i tohoto muže 
k nelegální cestě do Evropy podle jeho výpovědi ekonomická situace.

„Cizinec ve výpovědi uvedl, že byl v Afghánistánu studentem a profesionálním sportovcem. Do Evropy utekl na přání svých rodičů, kteří chtěli, aby se dále vzdělával, rozvíjel svoji sportovní kariéru a žil v zemi, kde se nemusí každým dnem obávat o život a existenci," popisuje mužovu motivaci k cestě Poláčková.

Na cestu se vydal před měsícem, nejprve do Pákistánu, následně pak do Dubaje, kde mu měl převaděč obstarat pas s vízem nutným pro vstup do zemí schengenského prostoru.

Kolik to stálo?

Podle výpovědi ani nevěděl, kolik jeho rodiče převaděčům za něj zaplatili, vše totiž organizovali právě rodiče, a to včetně plateb.

V poslední době počet běženců nejen z Asie, ale i z Afriky značně stoupá. Policie se proto více zaměřuje na kontroly nejčastějších cest, které běženci využívají. Pravidelně tak kontrolují nejen mezinárodní vlaky, ale zaměřují se také na dálnici do Německa.