Den adoptivních rodičů pořádá zoo každoročně jako poděkování mecenášům za finanční podporu chovaných zvířat.

Příchozí čekalo posezení s hudbou, seznámení s kontaktním prasátkem Pašou, slavnostní přípitek k 65. výročí zoo, procházka po zoo s ředitelkou zoo Kateřinou Majerovou a nechybělo ani malé občerstvení a soutěž o ceny. Za poslední rok se podařilo uzavřít téměř 140 zvířecích adopcí. Nejčastěji adoptovaným zvířetem je opeřenec kvakoš noční a želva nádherná.

Adopce zvířat má v děčínské zoologické zahradě dlouholetou tradici. Možnost virtuálně si osvojit vybrané zvíře a přispět tak na jeho chov, je v Zoo Děčín možné již třiadvacet let! Každoročně najde své mecenáše více než stovka zvířat. Pro zoo je tato forma podpory velmi významnou pomocí. V loňském roce se díky adopcím podařilo získat více než 250 tisíc korun. Vybrané peníze zoo využívá především na úhradu nákladů na krmení.

Přispět na chov zvířat v děčínské zoo je možné hned několika způsoby. Pro každé zvíře je stanovena přesná částka, jež představuje roční náklady na potravu. Adoptivní rodič může buď přispět částkou celou, nebo minimální, která činní 600 korun, anebo pak dle svých možností jakoukoliv částkou nad hranicí minimální ceny adopce. Adopce se uzavírá vždy na 1 rok a adoptivní rodič s jejím uzavřením získá i několik výhod.

„V první řadě je to volná vstupenka do Zoo Děčín, aby mohl své zvířátko navštívit. Jako poděkování dostává právě i pozvání na akci Den adoptivních rodičů a přátel zoo a nedílnou součástí adopce je také cedulka s vaším jménem přímo u expozice vybraného zvířete a adopční certifikát," vysvětlila Houšková. Seznam zvířat vhodných k adopci je k dispozici na www.zoodecin.cz.