„Cyklostezku do Čertovy Vody lemuje někde až 1,5 metru vysoká tráva. Bude se sekat?"

„Prosím o kontrolu úseku od Bynova nové konečné po děčínský Pivovar, celý úsek je neskutečně zarostlý vysokou trávou, nechápu, proč se vždy nechá tráva tak moc přerůst, je to opravdu ostudná situace."

Takto si stěžují lidé na přerostlou trávu na děčínském městském webu. Vysoká tráva vadí v posledních týdnech lidem na několika místech města, včetně velkých sídlišť.

Podle děčínského magistrátu může za držení v plánovaném sekání trávy přechod na novou smlouvu na údržbu zeleně, která vstoupila v platnost v květnu.

„Dne 2. května proběhla schůzka s novým dodavatelem údržby zeleně, kde bylo dohodnuto, že z důvodu přechodu ze staré na novou smlouvu bude veškerá seč, která měla být ukončena 20. května, splněna do 10. června," vysvětluje zpoždění mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Postupně by tak mělo být dohnáno zpoždění, které kvůli přechodu na novou smlouvu vzniklo. Růst trávy navíc v současné době podporuje teplé počasí.

Ale například v Bynově – a nejen tam – nebyla podle diskutujících na facebooku tráva posekána ani v pátek.

„Bynov – stále neposekáno. Místy ani dvouletá dcera není vidět přes trávu. Hřiště zarostlá a akorát si budeme hrát na to, kdo přinese více klíšťat domů," napsala do ankety Děčínského deníku například uživatelka Míša Šlejmík.

Další uživatelka upozornila na to, že je v Bynově tak vysoká tráva, že není vidět na křižovatkách.

„Nedávno jsem byl na folknářském hřbitově a přes všechny ty kudlibabky a lebedu nebylo hroby ni vidět. Znepokojivou atmosféru dotvářely přetékající popelnice a bordel navršený kolem nich," upozornil Rudolf Brejška.

TŘI RŮZNÉ ZÓNY

Součástí nové smlouvy je rozdělení Děčína do tří zón, kde se bude tráva sekat 
s rozdílnou intenzitou.

„Snažili jsme se rozdělit travnaté plochy podle atraktivity. V centru města a v místech turisticky exponovaných bude tráva sečena častěji. Rozdělení není ale jen podle atraktivnosti místa, ale také podle zkušeností z minulých let," řekla Marie Blažková, primátorka města.

Sekat by se tak mělo čtyřikrát až devětkrát do roka podle jednotlivých lokalit.

Nejčastěji se bude sekat tráva v obou centrech Děčína, do druhé skupiny pak patří například Staré Město, Boletice nebo Křešice. Do poslední zóny pak byly zařazeny třeba Březiny, Želenice nebo Bělá.

O tyto zóny se bude starat firma Marius Pedersen.

Další místa pak bude mít na starosti Středisko městských služeb, které využívá především lidí na veřejně prospěšných pracích. To bude mít na starosti vybrané ulice v Bynově, Březinách nebo v Horním Žlebu.

„Počet sečí v sídlištích je nastaven podle zkušeností
z minulých let, v některých sídlištích totiž narůstají travní porosty rychleji a je třeba je sekat častěji a někde je růst pomalejší a porost proto není nutné tak často sekat," doplňuje Markéta Lakomá s tím, že v sídlištích po celém městě by se mělo sekat čtyřikrát ročně.

ÚDRŽBA ZA 15 MILIONŮ

Součástí péče o travnaté plochy je také hrabání listí 
a údržba hřbitovů. Celková rozloha zatravněných ploch, které jsou v péči města, je 79 hektarů. Na jejich péči je městem ročně vynakládáno více jak 15 milionů korun.