Se zahájením turistické sezony na jaře 2011 spustila Brána do Čech velkou fotosoutěž, která běží na internetové stránce http://soutez.branadocech.cz/. Registrovaní uživatelé turistického portálu Ústeckého kraje www.branadocech.cz mohou soutěžit o řadu zajímavých cen, od triček a flashdisců až po luxusní pobyt v Lázních Teplice.

Soutěž je rozdělena na čtyři kola jaro, léto, podzim a zima. Výherci z každého kola postupují do velkého finále, kde se bude soutěžit právě o úžasný pobyt pro jednu nebo dvě osoby v teplických lázních.

„Jarní kolo jsme vyhodnotili už během léta a autorům třech fotografií s největším počtem hlasů jsme poslali slíbené ceny. Vítězné fotografie byly v létě k vidění dokonce i na výstavě Brána do Čech ve fotografiích v infocentru v Ústí nad Labem,“ dodal Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj.

Přihlášeno 734 fotek

Do druhého soutěžního kola „Fotíme léto“ bylo přihlášeno celkem 734 fotografií, což je o několik fotografií více než v kole minulém. „Všem soutěžícím děkujeme za účast a za krásné snímky. Srdečně blahopřejeme vítězům, posíláme ceny a těšíme se na další, předposlední kolo před velkým finále,“ uzavřela Ellen Herzogová z odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Výherci letního kola fotosoutěže:

1. místo: Ve dvou se to lépe táhne BOŽENA PAVLASOVÁ, 197 hlasů
Kategorie: Příroda, krajina, zvířata
Místo pořízení: Děčín

2. místo: Jen udržet rovnováhu BOŽENA PAVLASOVÁ, 147 hlasů
Kategorie: Rarity a neobvyklosti
Místo pořízení: Zubrnice

3. místo: Kaplička při západu slunce u Sedlce PETR KONEČNÝ, 99 hlasů
Místo pořízení: u Sedlce
Soutěž Zaostřeno na Bránu bude probíhat celý rok, tj. od května 2011 do června 2012. Soutěž je rozdělena do 6 kategorií podle námětu fotografií: Rarity a neobvyklosti, Kulturní a jiné akce, Sport, wellness, lázně a jiný pohyb, Architektura a technické památky, Kulturně historické památky, Příroda, krajina zvířata.

Během roku budou probíhat čtyři kola dle ročních období a v každém z nich budou 3 vítězové s největším počtem hlasů odměněni.

O vítězi rozhodne počet hlasů, bez ohledu na kategorii.

Aby tato čtvrtroční kola byla spravedlivá, přihlašování fotografií i hlasování bude časově omezeno tak, aby na každé období byla stejná doba.

Více na webu http://soutez.branadocech.cz/pravidla/

Kraj udržel příznivé statistiky

Ústecký kraj - Ústeckému kraji se úspěšně daří měnit mediální obraz regionu. Spuštění projektu Brána do Čech propagujícího region jako turisticky nesmírně zajímavý během jediného roku přineslo kýžený efekt. Ve třetím čtvrtletí 2011 totiž Ústecký kraj zaznamenal nejvyšší nárůst počtu příjezdů turistů v České republice a ubytoval o 20,8 % více hostů. Přitom už v prvním čtvrtletí byl s 25% nárůstem příjezdů nových turistů jasně první a ve druhém čtvrtletí skončil druhý za Prahou.

Proč se tak daří?

Jak vysvětlil radní pro regionální rozvoj a cestovní ruch Radek Vonka (na snímku vlevo), v rámci projektu Propagační a mediální kampaň Ústeckého kraje se jasně stanovila strategie jak změnit vnímání kraje. Kraj zprovoznil interaktivní webový turistický portál www. branadocech.cz. A již v lednu přišel první úspěch, portál vyhrál na veletrhu cestovního ruchu REGIONTOUR v Brně 1. místo v kategorii Nejlepší turistický portál.

„Podařilo se nám vytvořit něco zcela ojedinělého v České republice“, vidí za úspěchem Radek Vonka, který stál u jeho zrodu.

„Poskytli jsme obyvatelům kraje, ale i turistům odjinud, ucelenou nabídku turistických míst, akcí a tras napříč krajem, ale i spektrem uživatelů webu, od rodin s dětmi po seniory. Navíc každý má možnost vkládat vlastní poznatky, podělit se o fotografie nebo nabídnout vyzkoušenou turistickou trasu. Web má obrovskou sledovanost, v létě se blížila k 35 tisícům návštěv a těší nás i průměrná strávená doba na webu, která stále roste, od počátečních 10 minut se dostáváme k průměrným čtyřiceti minutám,“ dodává .

Úspěch propagace

Projekt, jenž podpořil Regionální operační program Severozápad, přinesl také novou grafiku marketingových aktivit. A soubor turistických map si v dubnu odvezl hlavní výhru z veletrhu Tourmap 2011, v září ocenění za mimořádný projekt v cestovním ruchu od odborného časopisu COT business a poslední letošní úspěch je z října. Na veletrhu cestovního ruchu ITEP Plzeň 2011 v soutěži propagačních materiálů z celé České republiky získal Ústecký kraj ve 4 kategoriích dvě první místa a jedno třetí.

Snaha zviditelnit kraj expanduje i za hranice. Rada kraje schválila spolupráci s letištěm v Drážďanech, kde je v letištní hale umístěna mega plachta s upoutávkou na Bránu do Čech.

Základní myšlenkou mediální kampaně je i členění kraje do čtyř destinačních oblastí: České Švýcarsko, Krušné hory, Dolní Poohří a České středohoří. „Děláme maximum pro to, aby se cestovní ruch v kraji rozvíjel. Podporujeme vznik destinačních agentur jako manažerských center, kterým věnujeme každoročně jeden milion korun. Už pracují dvě České Švýcarsko a Krušné hory a příští týden budou zaregistrovány i České středohoří a Dolní Poohří“, vysvětlil Radek Vonka.

Společně se Saskem

Příkladem turistické destinační agentury je České Švýcarsko o. p. s., které oslavilo nedávno 10 let existence, během níž získalo prestižní ocenění Evropská excelentní destinace 2009. „Do budoucna máme spoustu plánů. Jedním z nich je podpora zápisu Českosaského Švýcarska na Seznam přírodního světového dědictví UNESCO“, uvedl Radek Vonka. Zástupci české i saské strany se dohodli na vytvoření pracovní skupiny. Ta má koordinovat další postupy a směřovat společný záměr k úspěšnému zápisu na seznam UNESCO. Pracovní skupina bude složená ze zástupců obou zemí.

„Zastupitelstvo Ústeckého kraje mě pověřilo v této záležitosti jednat a věřím, že dlouholetá práce brzy přinese úspěch. Sasko bude zastupovat zemský rada Michael Geisler.“

A nejbližší budoucnost? V roce 2012 získá novou tvář nejenom web, propagační letáky a průvodce, ale kraj připravuje i velice exkluzivní knihu fotografií. K ucelenosti nabídky pro turisty přibude image magazín o kraji, materiál s TOP konkrétními výlety. „A hlavně tolik potřebný a očekávaný propagační TV spot,“ uzavřel krajský radní.