První ceny ve školních kolech jarní části soutěže získali: žák Lužickosrbské střední školy Budyšín (Serbska srjedźna šula) Franz Bundschuh za text Meine Erfahrungen mit dem tschechischen Nachbarland a studentky budyšínského Lužickosrbského gymnázia (Serbski gymnazij) Franciska Bulankec (Skoču abo njeskoču?) a Sophia Wirthec (Žiwjenje w Čěskej?). Ceny předali ředitelé obou škol Borbora Krječmarowa a René Wjawławk.

Soutěž proběhla jako součást projektu „Městská knihovna Varnsdorf Setkávání přes hranice“, jehož realizaci spolufinancuje Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF): „Investice do vaší budoucnosti“ v rámci programu Cíl 3 / Ziel 3, za přispění z rozpočtů Ministerstva ČR pro místní rozvoj a města Varnsdorf.

Dlouhá historie vzájemných vztahů

Na předávání cen navázala další přednáška pro lužickosrbské studenty, kterou společně vedli autor přednášky a koordinátor projektu Milan Hrabal, někdejší student varnsdorfského lužickosrbského gymnázia Mikławš Krawc a poslanec Evropského parlamentu - velký příznivce Lužických Srbů - Jaromír Kohlíček. „Téma česko-lužickosrbských vztahů od úsvitu společných dějin až po současnost mělo těžiště v legendárním období krátce po druhé světové válce, kdy ve Varnsdorfu bylo po čtyři léta první lužickosrbské gymnázium,“ řekl Deníku Milan Hrabal. Přednášky se zúčastnily tři třídy devátého ročníku gymnázia a 8. ročník střední školy, dohromady osm desítek žáků, studentů a učitelů. Na závěr bylo vyhlášeno podzimní kolo literární soutěže.

Potěšující bilance akcí pro školy

Přednášek, které jsou součástí již zmíněného projektu, se letos uskutečnilo doposud 32, z toho 24 v České republice a osm v Sasku. Zúčastnilo se jich více než osm stovek žáků a studentů deseti škol (osm v ČR a dvě v Sasku). Pro české studenty má přednáška název „Lužičtí Srbové známí i neznámí“ a poskytuje všeobecnou informaci o dějinách, jazyku a kultuře tohoto malého národa. Na přednášku navazuje stejnojmenná literární soutěž.

V Sasku je to přednáška „Varnsdorf české okno do Lužice“ a obdobně jako na české straně na ni navazuje literární soutěž pro lužickosrbské studenty. Literární soutěže v jarním kole obeslala celkem stovka mladých literátů. V českých školách byli v soutěži nejúspěšnější: Magdalena Krausová (Gymnázium Varnsdorf), Tereza Hradilová (Gymnázium Teplice), Tomáš Hobza (VOŠ a SPŠ Varnsdorf, K. Světlé) a Sandra Hübschmanová (Základní škola Jiříkov).

Nejlepší čeká regionální kolo

„Nejlepší práce oceněné školními porotami byly odměněny diplomem a věcnými cenami a zároveň postoupily do regionálních kol soutěže (celkem 33 soutěžních prací), kde jejich práce vyhodnotily poroty složené ze zkušených literátů a odborníků na daná témata. V současné době se připravuje k vydání sborník, který nejlepší práce představí širší veřejnosti,“ sdělila nám ředitelka Městské knihovny Varnsdorf Ilona Martinovská.

„Potěšující je, že zájem škol neustává ani v podzimní etapě přednášek. Jen v posledním týdnu se přednášek zúčastnilo na 180 studentů VOŠ a SPŠ Varnsdorf, Mariánská a žáci deváté třídy Základní školy Jiříkov. Další přednášky zamíří příští týden například do Základní školy Děčín Bynov,“ dodal Milan Hrabal.

Partnerem příhraniční spolupráce za saskou stranu je Zwjazk serbskich wuměłcow.

Zpracoval František Liecht