Sliny se sbíhají. Předváděcí místností předlické společnosti Elkus voní čerstvě upečené maso, hranolky i koláčky. Oči se na ně jen smějí.

Spolu s dvojicí profesionálních kuchařů Romanem Kudelou a Patrikem Čechákem předvádím v kuchařském rondonu zástupcům restaurací, školních jídelen i hotelů novinku v gastronomii, a to konvektomat firmy RETIGO.

Ta má zastoupení na severu Čech právě ve společnosti Elkus, vedené Vladislavem Plívou a jeho bratrem.

Supermoderní trouba dokáže kuchařům ulehčit práci a zkracuje práci na minimum. Jde o stroj, který dokáže vařit, péci, smažit a grilovat všechny druhy potravin.

„S tímto konvektomatem si budete připadat jako ve snu. Tento stroj vám umožní zvolit si druh pokrmu a typ tepelné úpravy. Vše se ovládá pouhým dotykem pomocí displeje. V nabídce máte až dvanáct kategorií a zvolit si můžeme i velikost porcí,“ vysvětluje úvodem kuchař Roman Kudela. Jeho kolega zatím krájí libové maso.

„RETIGO VISION je generace konvektomatů Retigo 2008, která kuchařům na celém světě přináší špičkovou technologii pro přípravu i těch nejnáročnějších pokrmů,“ říká kuchař Roman. Počítačem řízená trouba dává kuchaři po startu programu přehled o průběhu vaření a na displeji znázorňuje veškeré údaje a hodnoty včetně teploty i ukončení vaření.

Posluchači z řad zástupců kuchyní ani nedutají. Už už chtějí ochutnat lahodné pokrmy, které dvojice kuchařů z konvektomatu vytahuje na stůl, krájí a dává ochutnávat. Do zlatova opečené hranolky ještě posolit. „Můžete zároveň smažit i vařit libovolná masa. Díky ventilátoru se tak chutě nesmíchají,“ vysvětluje laicky kuchař.

Dostávám do ruky obrovský kuchyňský nůž a krájím právě dopečené maso. Voní nádherně. Je to doslova pastva pro oči. „Ještě pěkně nazdobit talíř, přidáme zeleninu a můžeme servírovat,“ říká Patrik.

V předváděcí místnosti začíná být teplo. Prezentace špičkové techniky je v polovině. Je čas na přestávku. Tu vyplňujeme vyprávěním a pochopitelně další ochutnávkou.

„Oba jsme už profikuchaři, kteří jezdí po promoakcích a předvádíme tuto špičkovou gastronomickou technologii. Jsme vlastně kuchaři – přátelé na telefonu. Servisní technici, kteří dokáží poradit i na dálku po mobilu. Zrovna před pár dny mi volal kuchař z Brna a potřeboval poradit, jak v konvektomatu správně zavařovat a nakonec se povedlo,“ směje se kuchař Roman.
Koláčky jsou prostě výborné a chutné

Jeho kolega Patrik mezitím vyndavá z mašiny ještě horké koláčky. Jsou výborné! Ochutnávají i další návštěvníci promoakce. Zvláště ženy si troubu nemohou vynachválit. „Je to opravdu moc dobrý pomocník. Mít více peněz nazbyt, tak bych si takový konvektomat do své restaurace hned pořídila,“ říká majitelka jablonecké restaurace.

Ani další připravovaný pokrm neušel pozornosti přihlížejících. Kuřecí řízky. Čas smažení v konvektomatu je úctyhodných sedm minut! Tedy o třiaosmdesát minut méně, než by kuchaři použili ke smažení elektrickou pánev.
S konvektomatem kuchař šetří čas

Kuchař Roman přihlížejícím ukazuje tabulku. Lidé žasnou. „Dejme tomu sto kuřecích řízků: na elektrické pánvi s předehřevem byste je smažili 15 minut, v konvektomatu dvě minuty. Na klasické pánvi tytéž řízky budete smažit devadesát minut, s konvektomatem pouze sedm minut. Ušetříte tak čas kuchaře, ale ušetříte i suroviny. Zatímco spotřeba oleje na pánvi je devět litrů, v konvektomatu pouhý jeden litr oleje,“ porovnává úsporu při smažení kuřecích řízků kuchař Roman.

„To samé platí třeba i u vaření. Například vaření 80 kilogramů brambor v elektrickém varném kotli na 250 litrů zabere 90 minut, a to jen do varu brambor. V konvektomatu je tento čas zkrácen na deset minut. Samotné vaření je stejné, trvá dvacet minut,“ říká kuchař Patrik.

Jeho vyprávění přerušil zvuk kohouta. už po několikáté. „Konvektomat lze nastavit i na zvukovou ohlášku při ukončení práce. V tomto případě jsme navolili kokrhání,“ vysvětluje kuchař Patrik.
Krájení mi jde už o poznání lépe. Oči by pořád jedly, ale žaludek začíná stávkovat. Během dvou hodin jsme ochutnali na dvě desítky různých pokrmů. Vařených, smažených, pečených.

Inovovaná řada konvektomatů uspokojí i velmi náročné zákazníky. Funkční design, ovládání a kvalita vybavení tohoto stroje předčí všechny dosavadní představy o pohodové přípravě těch nejlepších pokrmů.
Elkus oslaví 20 let od vzniku firmy

„Letošní rok je pro naši společnost výjimečný. Oslavíme totiž 20.výročí od založení firmy. Zabýváme se prodejem zařízení pro gastronomii do školních jídelen, kuchyní, restaurací a podobně,“ říká Vladimír Plíva.

Po dvou hodinách odkládám kuchařský rondon a převlékám se.
Z prezentace zbylo ještě hodně jídla. Ale nikdo z přítomných už nemůže, ačkoli chuť by možná ještě byla.