Mosty ve Štětí, Roudnici nad Labem nebo v Litoměřicích? Turisté a cyklisté na Litoměřicku, známém řadou překrásných památek a jedinečnou přírodou Českého středohoří, se nemusejí na opačný břeh Labe dostat pouze po nich.

Na Dolním Labi totiž není okres, kde by měli více přívozů přes Labe než právě v tomto regionu.

Ke dvěma dosavadním, v Lovosicích a Malých Žernosekách, v této sezoně přibyl ještě nový přívoz v Nučničkách. O neustále se zvyšující popularitě tohoto způsobu přepravy svědčí během turistické sezony tisíce přepravených cestujících.

Sv. Anna vyplouvá z Nučniček

Přívoz mezi Nučničkami na levém a Nučnicemi na pravém břehu Labe patří mezi „vymodlené“ projekty – to se dá říct téměř bez nadsázky.

Vedení obce Travčice, pod které Nučničky spadají, usilovalo o vybudování přívozu na místě někdejšího brodu pro tanky Československé lidové armády mnoho let. Podařilo se to až nyní, ačkoli první projekt existoval už v roce 2002.

Přistávací mola na obou stranách řeky i domek sloužící jako zázemí pro převozníky, kiosek s občerstvením a veřejné wc byly hotovy už loni v listopadu. Slavnostní otevření nového přívozu se konalo 26. června. Kromě samotného převezení si mohou zájemci zaplatit také půlhodinovou vyhlídkovou plavbu lodí Sv. Anna.

Nový přívoz umožnil propojení páteřní cyklostezky Labe – Ohře. Právě cyklisté nejvíce ocení přepravu lodí, která má samostatná místa pro jízdní kola. Plavidlo může najednou převézt deset osob.

Tramín přepraví dvanáct osob

Ještě o dva pasažéry víc může přepravit přívoz mezi Lovosicemi a obcí Píšťany. Loď Tramín využívají lidé hlavně při cestě k Píšťanskému jezeru na koupání, ale také cyklisté jedoucí například směrem na Lhotku a Oparno.

Po vystoupení z lodi v Píšťanech a průjezdu obcí brzy cyklista narazí na Labskou cyklostezku, která nese v rámci sítě cyklotras v České republice číselné označení 2.

Po ní lze pokračovat po pravém břehu Labe do Litoměřic, nebo opačným směrem do blízkých Velkých Žernosek a dál do Ústí nad Labem.
A hned ve Velkých Žernosekách lze využít dalšího labského přívozu, jehož motorová loď Ludmila má kotviště na opačném břehu, v Malých Žernosekách.

Mapa přívozů

Ludmila na hranici dvou cyklostezek

Ve Velkých Žernosekách se kříží Labská cyklostezka, která je součástí mezinárodní cyklomagistrály Hamburg – Vídeň s cyklostezkou Most – Doksy. Ta z Malých Žernosek ve směru na Most vede nejprve nádherným Oparenským údolím, které v jednom místě překlenuje budovaný silniční most, součást posledního úseku dálnice D8.

Stejně jako v Nučničkách historicky byl přívoz i ve Velkých Žernosekách. V současné době je místo bývalého přívozu upraveno jako kotviště, kde jsou lavičky k posezení a je zde možnost kotvení různých turistických a motorových lodí.

Díky iniciativě obcí Malé a Velké Žernoseky byl provoz přívozu 24. září 1999 obnoven. Přívoz je zpravidla v období od začátku prosince do konce března každoročně mimo provoz.

V létě přívozy fungují denně

V letních měsících všechny tři labské přívozy fungují každý den, pokud samozřejmě abnormální hladina řeky jejich provoz neomezí. To se maložernoseckému přívozu stalo naposledy minulý měsíc, kdy nejezdil od 4. června čtrnáct dní.

Ceny jízdného u všech tří přívozů jsou stejné: dospělí zaplatí 15 Kč, za kolo navíc 5 Kč. Podrobnosti si můžete přečíst na této straně v rámečku „Provoz labských přívozů na Litoměřicku“.

Teď už nezbývá než popřát „Štastnou cestu“ – vlastně „Šťastnou plavbu“!

Provoz labských přívozů na Litoměřicku:

MALÉ ŽERNOSEKY – VELKÉ ŽERNOSEKY
květen – září 7.00 – 19.00 hodin
(červenec – srpen: pátky, soboty a neděle do 21.00 hodin)
říjen, listopad – duben
pondělí až čtvrtek 7.00 – 17.00 hodin
pátek, sobota, neděle 7.00 – 18.00 hodin
intervaly jízd: každou 30. a 60. minutu každé hodiny
Poslední jízda Malé - Velké Žernoseky a zpět 30 minut před koncem pracovní doby.
platí se:
Dospělí / 15 Kč
Děti do 6 let / z d a r m a
Mládež do 18 let / 10 Kč
Důchodci od 65 let / 10 Kč
Držitelé ZP, ZTP / 10 Kč
Kolo / 5 Kč
Pes / 5 Kč
Dětský kočárek, ostatní objemné předměty nad 60 cm / 5 Kč

LOVOSICE – PÍŠŤANY
květen – září 8.00 – 20.00 hodin
intervaly jízd: každou půlhodinu
platí se:
Dospělí / 15 Kč
Děti / 10 Kč
Kolo, pes / 5 Kč

NUČNIČKY – NUČNICE
letos červenec – říjen 8.00 – 20.00 hodin
intervaly jízd: každou půlhodinu nebo ihned po domluvě s převozníkem (viz tabule s telefonním číslem na břehu v Nučnicích)
platí se:
Dospělí / 15 Kč
Děti do 15 let / 10 Kč
Senioři od 65 let / 10 Kč
Kolo, pes, kočárek / 5 Kč
Kromě převozu si můžete vychutnat i půlhodinovou vyhlídkovou jízdu po Labi, za níž se platí bez ohledu na počet osob 200 Kč.