Polohrubá mouka, máslo se sádlem, cukr, droždí, žloutky, mléko, rozinky, mandle a zapomenout se nesmí ani na rum. To vše potřebuje Zdena Homolková do velikonočního mazance. A protože její recept rozhodně není žádným tajemstvím, naučila tuto voňavou dobrotu péct i ty, kteří přišli na akci pořádanou Komunitním centrem Českého Švýcarska a nazvanou Pečení velikonočního mazance.

Tradičních velikonočních mazanců se nakonec upeklo šest a všichni účastníci si kousek odnesli domů. Neodnesli si ovšem pouze sladkou dobrotu, ale také recept na její přípravu. „Nic zázračného v mém receptu nehledejte, ze stejného těsta peču i vánočku, mám ho z maminčiny kuchařky, chuť mu dávají jen drobné vychytávky získané léty praxe, o kterých se v kuchařkách už nepíše,“ smála se Zdena Homolková. Ale i o ty se s účastníky kurzu ráda podělila.
Zdena Homolková pekla koláčky i pro prezidenta.