Blížící se Velikonoce moc sváteční pohody personálu ubytovacích zařízení na Děčínsku nepřinesou. Většina hotelů bude mít totiž plno a splnit všechna přání hostů zároveň znamená hromadu práce v kuchyni i na place při roznášení jídel a pití.

„Bývá tady pěkný frmol, takže se od rána do večera nezastavíme. To není postesk, to je úděl naší práce a moc se těším,“ tvrdila servírka hřenského hotelu Labe Marcela Brauerová.

Velikonoční svátky bývají pro celou oblast Hřenska a další místa, která profitují z turistického ruchu a přílivu návštěvníků, i vzkříšením nadějí na to, že se podnikání zase začne dařit lépe. Zimní měsíce jsou totiž spíše časem přežívání. Objevuje se pár nahodilých hostů a tomu odpovídají i poměrně chudičké tržby. Mnozí hoteliéři proto podstatně redukují i obslužný personál.

„Velikonoční hosté obsadí všechny naše pokoje, nemáme volnou jedinou postel. To je příjemný fakt. I když chápu, že na druhou stranu je tohle sdělení pro zájemce o naše služby, kteří se ozývají až teď, zřejmě špatnou zprávou. Musíme je totiž odmítat,“ uvedl Lubomír Stárek, majitel hotelu Labe.
Na pomlázku tam uvítají především hosty ze sousedního Německa. „To je takový kolorit posledních dvou desítek let. Mnozí návštěvníci se sem vrací opakovaně,“ dodal Stárek.

Obsazeno hlásí také většina ubytovacích zařízení na Jetřichovicku a v dalších místech Českého Švýcarska. Jediné volné místečko nemůže už nabídnout ani hotel JEF v Doubici na Šluknovsku.

„Kdo se neozve včas, míváme pro něj špatnou zprávu. A to, že je obsazeno. Samozřejmě, že nás ten dlouhodobě trvající zájem těší,“ konstatovala majitelka hotelu Alena Jašíčková.

Do Doubice míří víceméně už ustálená klientela zahraničních hostů. Pro mnohé budou letošní Velikonoce už několikátým vítáním jara na stejném místě.

„Zvykli si a zatím je to nemrzelo. Menu jim připravíme tradiční velikonoční, o program a zábavu se dokáží postarat sami podle nálady. Ale bývá tu veselo,“ dodala paní hoteliérka.

V případě doubického hotelu tvrzení o jakémsi jarním probouzení není až tak přesné. Jeho ubytovací kapacitu se daří naplňovat i v době mimo hlavní turistickou sezónu díky nabízenému zázemí pro nejrůznější školení, semináře a kurzy. „Je to ale perné a stále těžší shánění klientely,“ připomněla Alena Jašíčková.

Deset pokojů a všechny na konci března plné. Taková informace platí v případě hotelu U Zeleného stromu v Janově.

„Na nápor hostů se samozřejmě také těšíme. V celé téhle naší oblasti se traduje, že jaké budou Velikonoce, tak se bude dařit i v průběhu další turistické sezóny. Ne vždy se tohle očekávání naplní, ale doufáme, že to tak letos bude,“ neskrýval optimismus majitel hotelu Richard Vech.

Velikonoční pohodu mimo své domovy si dokáží na Děčínsku užívat i tuzemští návštěvníci z různých koutů republiky. „Je to takový trend poslední doby. Klientela se mění. Pro hosty z Německa a dalších zemí bývaly pobyty v českých hotelech a penzionech relativně levnými výlety. Už to v takové míře neplatí, cenové rozdíly se smazávají,“ vysvětlil majitel janovského hotelu.

Oživení turistického ruchu s příchodem velikonočních svátků je i šancí na nové pracovní uplatnění mnohých kuchařů, číšníků, servírek a dalších profesí.
Většina hotelů a ubytovacích zařízení se snaží o stabilní personální obsazení. To je nebo by mělo být jejich krédem. Stává se ale, že třeba na zimní období část zaměstnanců některých penzionů končí v evidenci úřadu práce a ten je s příchodem jara většinou zase vyřazuje.

„Je to ale především o kvalitě pracovníků těchto profesí. Dobrého kuchaře se přece ani na zimu nikdo zbavovat nebude. Ti, kteří tak šikovní nejsou, na uplatnění čekají zpravidla déle, “ poznamenal vedoucí odboru trhu práce děčínského úřadu práce Vlastimil Fiala.