Přesto, že období Silvestra je absolutně turisticky nejvytíženějším obdobím celého roku, některé penziony a hotely na Děčínsku jen pár dní před oslavami konce roku hlásí stále ještě nějaká volná místa.

To, že zájem především západoevropských turistů opadá, potvrdil i člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Trendem posledních dvou let je úbytek především západoevropských turistů. Německá klientela už nenarůstá. Většinou už v republice jednou byli a nedaří se je přitáhnout znovu,“ řekl Tomio Okamura. Doplnil, že naopak přibývá turistů z Ruska, Polska a Slovenska. „Z analýzy Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vyplývá, že čtyřicet jedna procent všech zimních tuzemských pobytů stráví Češi buď v Krkonoších nebo v Jizerských horách. Také z hlediska zahraničních návštěvníků českých hor jsou Krkonoše jednoznačně nejpopulárnější,“ dodal Tomio Okamura. Doplnil, že všichni vyhledávají atraktivní turistická místa, mezi které Ústecký kraj nepatří.

Penziony na Děčínsku jsou toho důkazem. Například ještě deset volných míst zbývá v doubickém penzionu Hubertus. „Naši klientelu tvoří především zahraniční turisté, a to z Německa,“ řekla majitelka penzionu Marcela Pitnerová. Další čtyři volná místa by turisté ještě teď těsně před Silvestrem našli v krásnolipském penzionu Křinice. „Volná místa mohou využít náhodní příchozí,“ uvedl majitel penzionu Vladimír Fidler. Doplnil, že jejich hosty jsou ze čtyřiceti procent zahraniční turisté a šedesát procent tvoří turisté z Čech. „Navíc se stále vracejí ti samí turisté, kteří si sebou přivezou zase nové známé, a tak se kruh našich hostů rozšiřuje,“ dodal Vladimír Fidler. I v penzionu Stožec v Jiřetíně pod Jedlovou by se ještě dnes našla nějaká volná místa. „K nám jezdí němečtí i čeští turisté. Objevují se i tací, kteří se vracejí,“ uvedl spolumajitel penzionu Ladislav Marat. Do posledního místečka obsazeno na silvestrovské oslavy mají v srbskokamenickém penzionu Vesna. „Našimi hosty jsou pouze turisté ze sousedního Německa,“ řekla provozní vedoucí Michala Beníšková. Doplnila, že ani zahraniční turisté nemají, co se týče jídelníčku, žádná speciální přání. „Na Silvestra mají naši hosté dvě večeře. První se skládá z vepřové či hovězí pečeně s bramborami či knedlíkem.

Zahraniční turisté vyhledávají podle majitelů penzionů především tradiční českou kuchyni. „Němečtí turisté nemají žádná speciální přání,“ uvedl Vladimír Fidler z krásnolipského penzionu Křinice.

Pouze v doubickém penzionu Hubertus připravují pro hosty jedno speciální jídlo. „Hosté si přejí tradiční novoroční čočku. Budeme ji podávat už po půlnoci,“ řekla majitelka Marcela Pitnerová. Doplnila, že také mají pro hosty připravený program jako například živou muziku a o půlnoci ohňostroj.
Ten pro své hosty připravují v děčínském hotelu Maxičky.