Špatné zkušenosti s nabízením speciálního vánočního menu donutily většinu majitelů restaurací na Děčínsku štědrovečerní a sváteční již nepořádat. Majitelé se také shodují, že je velmi těžké odhadnout, zda na Štědrý den někdo do jejich restaurace zavítá. „Jeden rok je zájem veliký, ale ten další nepřijde nikdo, proto jsme otvírací dobu upravili tak, že na Štědrý den máme zavřeno, ale o dalších svátcích jsme zase plně k dispozici,“ vysvětlil Radim Ptáček, majitel varnsdorfské restaurace Fontána. Dodal, že mnohem raději on i jeho personál tráví Štědrý den s rodinou a přáteli, než v zaměstnání.

„Máme špatnou zkušenost, před lety jsme navařili na Vánoce a pak nám jídlo zbylo, proto letos nic nechystáme,“ řekla majitelka děčínské restaurace Ve dvoře Marie Nováková. Dodala, že na Štědrý den budou mít přesto otevřeno a to od osmé hodiny večerní. Případní návštěvníci si však z vánočního menu nevyberou, restaurace bude mít pouze obvyklou nabídku jídel.

Každoročně pořádají vánoční akce v děčínské restauraci Kocanda, ale letos zcela výjimečně bude zavřeno. „Čekáme přírůstek do rodiny, každým dnem bych měla rodit a z porodnice se těžko něco organizuje,“ vysvětlila s úsměvem majitelka Eva Šotková. Dodala, že s organizací restaurace ji teď pomáhá maminka, tak otevřenou až 26. prosince. Doufá, že všichni zákazníci, kteří jsou na vánoční menu zvyklí, její situací chápou. S malou návštěvností o svátcích vánočních mají zkušenosti i v rumburské restauraci Dymník. „Jsme pouze lidé, každý máme vlastní rodinu a proto svátky trávíme s nejbližšími,“ upřesnil provozní Jaroslav Obešlo. Dodal, že vánoční akce nikdy nepořádali a ani to do budoucna nemají v plánu.

Pokud tedy lidé zavítají do restaurací na Děčínsku během vánočních svátků. Nemohou čekat bramborový salát a smaženého kapra, vybrat si budou muset ze stále nabídky jídel.