Před Vánoci strážníci městské policie v Děčíně více dohlížejí na dopravu ve městě. „Naší povinností je i kromě jiného zajistit bezpečí na silnicích ve městě jak pro řidiče tak i pro pěší. Přesto se nesnažíme každému dát hned takzvanou botičku,“ řekl ředitel městské policie v Děčíně Marcel Horák. Tvrdil, že v období před vánočními svátky strážníci jsou velmi tolerantní. „Pokud někdo ale zaparkuje na přechodu, ohrožuje nejen chodce, ale i provoz. V takovémto případě je botička nezbytná,“ vysvětlil Horák.

Lidé často vjíždí i do pěších zón ve městě. „I tam mohou autem zajet, a to na dobu nezbytně nutnou k vyložení nebo naložení zboží. Nesmí tam ale parkovat,“ zdůraznil Horák.

Mnohem horší je parkování v úzkých uličkách. „Zhorší se tím průjezdnost pro další auta a v případě potřeby neprojedou hasiči nebo záchranka. Pak to může stát i lidský život,“ řekl děčínský policejní mluvčí Jan Šmíd.

Uplynulý víkend byl na silnicích Děčínska obzvláště tragický. Jen v pátek došlo k šestadvaceti nehodám, při kterých se jeden člověk těžce a další lehce zranili.

„Při jedné z nehod se dokonce těžce zranil popelář. Osobní auto totiž vrazilo do popelářského auta ve chvíli, kdy obsluha stála na stupátku. Popelář zůstal vklíněný v přední části osobního vozu, je těžce zraněný a leží v nemocnici,“ řekl Šmíd. Doplnil, že popelářovo zranění je natolik komplikované, že se bude léčit asi rok. Řidič, který do popelářského vozu vrazil, byl opilý. Může skončit ve vězení až na pět let.

Před Vánoci je doba pro řidiče velmi hektická. Proto by měli být pozornější a více ohleduplní. „Sledovat by měli nejen pozorněji provoz na silnici, ale i počasí,“ poradil Šmíd.