Dítě, které má jakoukoliv dietu se nají i ve školních jídelnách na Děčínsku. Ty jsou totiž schopné se jejich potřebám přizpůsobit.
„Máme tu děti s bezlepkovou dietou, diabetiky i děti s dietami kvůli žlučníku nebo slinivce,“ řekla vedoucí školní jídelny v Děčíně Miluše Procházková. Dodala, že pro všechny jsou schopni vařit, ale každé nemocné dítě musí mít lékařské potvrzení, ve kterém je dieta přesně popsaná.
Někde to není tak jednoduché, musí se kombinovat.
„Měli jsme tu žáka, který byl diabetik. Jeho maminka od nás dostala jídelníček a z něj si zkombinovala vhodná jídla, pro svého syna,“ řekla vedoucí školní jídelny ve Varnsdorfu Blanka Thörichtová. Doplnila, že se snaží vždy vyjít takto nemocným vstříc.
V jiných jídelnách si rodiče nosí suroviny sami a v jídelně je pouze připravují.
„Maminka holčičky, která má bezlepkovou dietu, nosí do jídelny své vlastní suroviny, jako třeba bezlepkovou mouku nebo bezlepkové těstoviny,“ řekla vedoucí rumburské školní jídelny Zdena Buřilová. Dodala, že holčička se takto stravuje v jídelně už tři roky a její maminka i ona jsou spokojené. V některých jídelnách mají děti, které nesmí jíst třeba jen smažená jídla.
„Chlapeček v první třídě nesměl smažené, tak se mu také vařilo jinak. Teď tu nikoho s dietou nemáme,“ řekla vedoucí školní jídelny v Děčíně Eva Drescherová.
Vysvětlila, že jinak samozřejmě vaří i pro děti se speciálními dietami.
Frekvence alergií stoupá obecně a s ní i tedy alergie na potraviny.
„U dětí s inhalačními alergiemi, jako třeba astma nebo alergická rýma, se může projevit alergie na jídlo,“ řekla alergoložka Lenka Podolská. Doplnila, že děti, které jsou alergické na pyl, mohou mít i zkříženou alergii na jídlo. Třeba na kořenovou zeleninu nebo na jádrové ovoce. Vysvětlila, že pokud se sníží alergie na pyl postupem času a věnuje se tomu pozornost, tak i alergie na jídlo se sníží.
Pokud má dítě bezlepkovou dietu, tak se nejedná o alergii, ale o autoimunitní chorobu. „Přesně je to přecitlivělost na lepek,“ upřesnila alergoložka Podolská.