VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Snaží se vařit zdravě

DĚČÍNSKO - Správné stravovací návyky dětem musí předávat jejich rodiče. Nejoblíbenější je stále česká kuchyně.

13.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto:

Přesto, že se školní stravování v posledních letech zlepšilo, zdravé stravování ještě stále není pravidlem ve všech jídelnách v děčínském okrese. Problém není jen ve stravovnách, ale i v návycích, které si děti přinášejí z domovů. Školní jídelna ve Sládkově ulici v Děčíně nabízí každý den výběr ze tří druhů jídel. „To první je vždy klasické české jídlo a do dalších dvou zařazujeme novinky jako třeba cizrnu, pohanku, jáhly, kuskus a samozřejmě zeleninu a ryby. Nezapomínáme ani na vegetariány a do jídelníčku zařazujeme i sójové maso,“ řekla vedoucí jídelny ve Sládkově ulici v Děčíně Miluše Procházková. Zdravější zeleninová jídla si však vybírají spíše děvčata, která nechtějí přibrat na váze. „Z domova jsou děti zvyklé spíše na klasická česká jídla,“ pokračovala Procházková.
Podle výživové normy vaří ve školní jídelně v Jiříkově. „Výběr z jídel nemáme a vaříme každý den pouze jeden druh jídla. Zaměřujeme se na tradiční českou kuchyni,“ uvedla vedoucí Renata Havlová.
Strávníci školní jídelny v Rumburku mají na výběr ze dvou různých jídel. Přičemž se kuchařky snaží myslet i na vegetariány a do jídelníčku zařazují i bezmasá zdravá jídla. „V posledních dvou až třech letech zařazujeme do jídelníčku více zeleniny, více drůbežího a krůtího masa. Nezapomínáme ani na ryby a nejrůznější saláty. Jenže ty nejsou moc v oblibě u dětí,“ sdělila vedoucí školní jídelny v Rumburku Zdeňka Buřilová a doplnila, že s jídelníčkem u malých dětí je největší problém, protože většina dětí je z domova zvyklá na klasickou českou kuchyni.
Stravovací návyky, především malých dětí, nejsou podle jednoho z našich největších odborníků na správnou výživu, Víta Chaloupky, nejlepší. Podle něj si většina dětí nemá z koho vzít příklad. Správné stravovací návyky dětem musí předávat jejich rodiče. A to je kámen úrazu. „Mnoho dětí je z domova zvyklých na smažený sýr, hranolky s kečupem nebo tatarkou. A to je skutečně strašné,“ řekl Chaloupka a dodal, že správné stravování ve školních jídelnách není nejlepší a mnohdy je dáno ekonomickou stránkou jídelny.

 

13.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Shromáždění u příležitosti výročí 17. listopadu v Děčíně.
30

FOTO: Od ideálů listopadu 1989 se vzdalujeme, zaznělo v Lípě

Michal Horáček se zúčastnil projektu Den s prezidentským kandidátem, kde Deník postupně představí všechny kandidáty na prezidenta.
56

FOTO, VIDEO: Jsem maloměstský člověk, říká multimilionář Horáček

Děti obdarovaly opuštěná zvířata z útulku

Děčín - V MŠ Moskevská v Děčíně měli už trochu vánoční náladu.

Charitativní aukce Deníku vynesla 13 tisíc

Severní Čechy - Velká charitativní aukce sportovní dresů a dalších předmětů, kterou společně již počtvrté uspořádali regionální Deník a futsalový oddíl FC Lokomotif Ústí, letos vynesla přesně 13 tisíc korun. 

Dramaturg lodi Cargo Gallery se ohlíží: Letos to bylo hodně pestré

Děčín /ROZHOVOR/ – Tři kulturní nadšenci, fotografové z Děčína, změnili dvě stě padesát tun těžkou rezavou nákladní loď ve funkční originální populární kulturní svatostánek. V místo, kde je radost být a odkud se vám nechce.

Zpívání, záře svíček, proslovy. Lidé oslaví 17. listopad

Děčínsko - Města se do oficiálních oslav 17. listopadu příliš nehrnou, chopí se jich sami lidé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT