Zahraniční návštěvníci míří na Děčínsko nejen za přírodními a dalšími krásami. Při svých toulkách regionem hojně využívají i pohostinských služeb místních hotelů, restaurací a penzionů. V jejich nabídce jídel přitom dávají stále přednost tradiční české kuchyni.
„Vepřová pečeně, knedlík, zelo a další typická česká jídla jsou těmi, které si nemůžeme dovolit v nabídce nemít. Je o ně prostě pořád zájem a to nejen mezi zahraničními, ale i tuzemskými strávníky,“ potvrdil majitel hřenského hotelu Labe Lubomír Stárek. Připomněl, že cizinci si rádi pochutnávají i na svíčkové a řízku.
Podobnou zkušenost mají i hoteliéři v dalších místech. „Jednoznačně ve výběru jídel vede česká klasika a potom minutky na objednávku,“ uvedla spolumajitelka hotelu Bellevue v Jetřichovicích Anita Sehnalová. Připustila, že čas od času si někteří hosté zvolí kombinaci, nad kterou by se české chuťové buňky notně otřásly, ale cizincům taková všehochuť jako obalený smažený sýr s marmeládou zřejmě nevadí.
O oblíbenosti restauračního zařízení především rozhoduje kvalita kuchyně. Ta dělá dobré jméno a nebo naopak. Sehnat dobrého kuchaře není ale vůbec snadné. Většina majitelů restaurací a hotelů musí řešit tenhle problém opakovaně se začátkem každé turistické sezóny. „Naštěstí to není případ našeho zařízení. Máme stabilní personál v čele s šéfkuchařkou delší dobu, jinak bychom sotva mohli sázet na kvalitní kuchyni,“ dodala jetřichovická paní hoteliérka.
Česká koruna v Děčíně zpestřuje nabízený jídelníček i nabídkou některých typicky sezónních pokrmů. Patří mezi ně například meruňkové a nebo další ovocné knedlíky. Rádi si je objednávají zejména stálí tuzemští strávníci, kteří tam přicházejí na obědy z okolních úřadů a institucí. „Zahraniční hosté dávají přednost tradiční české kuchyni, ale také rybám a některým našim specialitám. Řadí se mezi ně například takzvaný selský talíř, což je kombinace pečeného vepřového a uzeného masa, opečená klobása, houskový a bramborový knedlík a červené i bílé zelí,“ popsala jednu z lákavých nabídek ředitelka hotelu Hana Mudrochová. Neopomněla dodat, že nesplnitelným přáním není ani objednávka smaženého sýra s tatarkou a rýží. I takové chutě někteří hosté mívají.
Mezi oblíbené objednávky v děčínské restauraci na Pastýřské stěně vedle české klasiky patří i maďarský guláš a další jídla s knedlíky a omáčkou. „Patří do kategorie těch levnějších, takže si je rádi dávají samozřejmě i tuzemští návštěvníci,“ uvedl Petr Šošško z firmy, která výletní restauraci provozuje.
Fakt, že se provozovatelé mnohých restauračních zařízení potýkají s nedostatkem kuchařů, potvrzují i zkušenosti děčínského úřadu práce. „Každý týden se tady objevuje několika takových požadavků. Na druhou stranu kuchaři patří k profesím s poměrně častou fluktuací. Mnozí z nich nacházejí práci i v zahraničí a mezi uchazeči o nové uplatnění se objevují většinou jen na kratší dobu,“ informoval analytik děčínského úřadu práce Vlastimil Pažourek.