VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejvíce láká česká kuchyně

DĚČÍNSKO - Někteří hosté mají v restauracích i požadavky na netradiční kombinace jídel

19.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Zdeněk Traxler

Zahraniční návštěvníci míří na Děčínsko nejen za přírodními a dalšími krásami. Při svých toulkách regionem hojně využívají i pohostinských služeb místních hotelů, restaurací a penzionů. V jejich nabídce jídel přitom dávají stále přednost tradiční české kuchyni.
„Vepřová pečeně, knedlík, zelo a další typická česká jídla jsou těmi, které si nemůžeme dovolit v nabídce nemít. Je o ně prostě pořád zájem a to nejen mezi zahraničními, ale i tuzemskými strávníky,“ potvrdil majitel hřenského hotelu Labe Lubomír Stárek. Připomněl, že cizinci si rádi pochutnávají i na svíčkové a řízku.
Podobnou zkušenost mají i hoteliéři v dalších místech. „Jednoznačně ve výběru jídel vede česká klasika a potom minutky na objednávku,“ uvedla spolumajitelka hotelu Bellevue v Jetřichovicích Anita Sehnalová. Připustila, že čas od času si někteří hosté zvolí kombinaci, nad kterou by se české chuťové buňky notně otřásly, ale cizincům taková všehochuť jako obalený smažený sýr s marmeládou zřejmě nevadí.
O oblíbenosti restauračního zařízení především rozhoduje kvalita kuchyně. Ta dělá dobré jméno a nebo naopak. Sehnat dobrého kuchaře není ale vůbec snadné. Většina majitelů restaurací a hotelů musí řešit tenhle problém opakovaně se začátkem každé turistické sezóny. „Naštěstí to není případ našeho zařízení. Máme stabilní personál v čele s šéfkuchařkou delší dobu, jinak bychom sotva mohli sázet na kvalitní kuchyni,“ dodala jetřichovická paní hoteliérka.
Česká koruna v Děčíně zpestřuje nabízený jídelníček i nabídkou některých typicky sezónních pokrmů. Patří mezi ně například meruňkové a nebo další ovocné knedlíky. Rádi si je objednávají zejména stálí tuzemští strávníci, kteří tam přicházejí na obědy z okolních úřadů a institucí. „Zahraniční hosté dávají přednost tradiční české kuchyni, ale také rybám a některým našim specialitám. Řadí se mezi ně například takzvaný selský talíř, což je kombinace pečeného vepřového a uzeného masa, opečená klobása, houskový a bramborový knedlík a červené i bílé zelí,“ popsala jednu z lákavých nabídek ředitelka hotelu Hana Mudrochová. Neopomněla dodat, že nesplnitelným přáním není ani objednávka smaženého sýra s tatarkou a rýží. I takové chutě někteří hosté mívají.
Mezi oblíbené objednávky v děčínské restauraci na Pastýřské stěně vedle české klasiky patří i maďarský guláš a další jídla s knedlíky a omáčkou. „Patří do kategorie těch levnějších, takže si je rádi dávají samozřejmě i tuzemští návštěvníci,“ uvedl Petr Šošško z firmy, která výletní restauraci provozuje.
Fakt, že se provozovatelé mnohých restauračních zařízení potýkají s nedostatkem kuchařů, potvrzují i zkušenosti děčínského úřadu práce. „Každý týden se tady objevuje několika takových požadavků. Na druhou stranu kuchaři patří k profesím s poměrně častou fluktuací. Mnozí z nich nacházejí práci i v zahraničí a mezi uchazeči o nové uplatnění se objevují většinou jen na kratší dobu,“ informoval analytik děčínského úřadu práce Vlastimil Pažourek.

19.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstava Stop genocidě v Děčíně.
1 9

Výstava o potratech pobouřila Rumburk

V Děčíně - Bynově je na 500 lidí bez vody.
10

V Děčíně praskl vodovod, na 500 lidí je bez vody

FOTO/ANKETA: Právě jsme se narodili!

Děčínsko - I tento týden probíhá anketa Děčínského deníku O nejroztomilejší miminko týdne. Hlasovat můžete do pátku do 12:00 hodin, a to každou půlhodinu. Výsledky se dozvíte vždy v sobotu ráno, kdy na našich webových stránkách naleznete nová miminka i anketu.

FOTO: Od ideálů listopadu 1989 se vzdalujeme, zaznělo v Lípě

Děčínsko - Výročí sametové revoluce si připomněli lidé i na dvou místech v Děčíně.

FOTO, VIDEO: Jsem maloměstský člověk, říká multimilionář Horáček

Ústecký kraj – Podřipskou nemocnici s poliklinikou v Roudnici, Hospic Sv. Štěpána v Litoměřicích nebo Pivovar Monopol v Teplicích. Všechna tato místa navštívil spolu s redaktory Deníku prezidentský kandidát Michal Horáček.

Děti obdarovaly opuštěná zvířata z útulku

Děčín - V MŠ Moskevská v Děčíně měli už trochu vánoční náladu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT