Lidí nemocných salmonelózou na Děčínsku přibývá. Potvrdila to lékařka z děčínské hygieny Lenka Šimůnková. „Loni jsme do konce června zaznamenali sto padesát šest případů, letos jich je za stejné období o padesát dva více,“ uvedla lékařka. Podle ní je na vině teplé počasí, které provázelo celé jaro. Nejčastěji se lidé nakazí prostřednictvím potravin. „Lidé si často neuvědomují, že se salmonelou mohou nakazit nejen z vajec, drůbežího masa, ale také ze zeleniny, která je hnojena například trusem z domácích zvířat,“ vysvětlila Šimůnková. Dodala, že lidé často podceňují běžnou kuchyňskou hygienu, když používají stejný nůž, kterým předtím porcovali například kuřecí maso,“ řekla lékařka. „Měli by také dbát na důkladné tepelné zpracování masa a vajec, salmonela se totiž zlikviduje až při teplotě od sedmdesáti stupňů,“ doplnila. Záleží také na skladování potravin, kdy se při vyšších teplotách salmonela množí.
Salmonela ale není jen sezónní nemoc. „Salmonelózu zaznamenáváme po celý rok, tedy a i v zimě,“ řekla Šimůnková. Děčínská hygienická stanice zaznamenává v okrese denně minimálně jeden případ nakažení salmonelózou. K panice ale podle hygieniků není důvod a o epidemii se rozhodně nedá hovořit. „Lidé by ale měli být opatrní například při grilování, kdy se často stává, že maso u kosti zůstane syrové,“ doplnila lékařka.
To potvrdil i Petr Pilous, veterinář z krajské veterinární správy. „Maso i vejce sice podléhají přísným kontrolám, v současné době startuje národní program, kdy dochází ke sledování všech reprodukčních i produkčních chovů drůbeže,“ řekl veterinář. Jeho cílem je eliminovat výskyt všech druhů salmonel, které ohrožují člověka, na minimum.
Napadené chovy musejí být zlikvidovány, ale podle Pilouse se zatím k tomuto opatření v našem okrese, na rozdíl například od litoměřického nebo lounského, přistupovat nemuselo.
„Přestože kontroly budou ještě přísnější, v první řadě by si lidé měli chránit své zdraví sami a nepodceňovat zdroje potravin,“ dodal Pilous. Připomněl, že například oblíbená domácí vejce jsou často dlouho skladována při nevyhovujících teplotách. Drobné chovy totiž preventivním veterinárním kontrolám nepodléhají.