Že by si do děčínské zoo našlo cestu 100 tisíc návštěvníků už během srpna, tu nepamatují. Běžně jej vyhlíželi až po začátku školního roku, i později. V pondělí 19. srpna už ale prošel vstupní bránou. Zoo je tak zase blíž návštěvnickému rekordu.

Letošní jubilejní stotisící host do děčínské zoologické zahrady zavítal před jedenáctou hodinou dopoledne. Z výhry se může radovat rodina Ledvinkova z děčínských Folknářů.

„Dáreček v podobě roční permanentní vstupenky a dárkového balíčku předala šťastným výhercům osobně ředitelka zoo Kateřina Majerová,“ uvedla mluvčí zařízení Alena Houšková.

Stotisícího návštěvníka v zoo podle dosavadního počtu příchozích očekávali. Běžně přitom chodí mnohem později. Například v roce 2017 do zoo zavítal až 29. září, jen o tři dny dříve to bylo v roce 2016. V předchozích letech se ho dočkali dokonce až v říjnu nebo listopadu.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Děčínsko: O kůrovcové kalamitě i bezdoplatkových zónách

Podle statistik, které si zoo dlouhodobě vede, už je navíc možné předpovědět, že se rok 2019 zapíše jako rekordní. Mohl by tím padnout absolutní rekord v historii zahrady.

100tisící návštěvník v Zoo Děčín.Zdroj: Zoo Děčín„Pokud do zoo přijde během následujících čtyř měsíců stejný počet lidí jako v loňském roce, zastaví se statistiky na více než 120 000 příchozích,“ uvedla Houšková.

Rekord v návštěvnosti by znamenal pro zoo pěkný dárek k narozeninám. Letos totiž slaví 70 let od svého založení. Jen v červenci si za zvířaty našlo cestu téměř 30 tisíc lidí. Za prvních sedm měsíců jich bylo 83 911, o 11 tisíc více než loni za toto období. „Kvůli rostoucímu zájmu jsme přidali na sezonu pokladnu navíc, chystáme také stavbu nových toalet,“ řekla ředitelka děčínské zoo Kateřina Majerová.

Děčínská zoo se těší z překonání rekordu v návštěvnosti posledních několik let. Naposledy se radovala z překonání teprve rok starého rekordu v loňském roce, kdy do zoo přišlo více než 115 tisíc lidí. Posledních pět let za zvířaty přišlo vždy minimálně 100 tisíc návštěvníků. Každého takového proto v zoo oslavují a nyní se dá očekávat, že to může být každý rok čím dál tím dříve.

Petr Málek, Teplický deník
Komentář: Mít psa, rovná se, na ulicích po něm uklízet

Zoo se raduje z vysoké návštěvnosti, ačkoli k ní dosud byla problematická cesta kvůli překonávání prudkého stoupání. Ten znamenal potíže například pro starší lidi nebo maminky s kočárky. Zahrada je od Teplické ulice vzdálená sice jen přibližně 400 metrů, je nutné ale překonat více než šedesátimetrové převýšení. Nyní ale až k areálu Zoo Děčín zajíždí nová autobusová linka.