Snaha zvrátit rozhodnutí českokamenických zastupitelů o sloučení místního gymnázia a základní školy skončila neúspěchem. Deset zastupitelů hlasovalo ve čtvrtek večer proti revokaci, pouze pět jich bylo pro. Koaliční zastupitelé tak ani pod nátlakem studentů a rodičů své rozhodnutí nezměnili. Nepřesvědčila je ani petice, pod kterou se podepsalo více než tisíc lidí, ani protesty v ulicích.

Dopis zastupitelům

Paradoxní je, že se sloučení škol není příliš nadšený ani ředitel základní školy, který bude sloučené instituci šéfovat – Daniel Preisler. Ten totiž poslal před čtvrtečním jednáním zastupitelům dopis, kde je vyzývá, aby sloučení „odpískali."

„Za současné situace, která nastala v našem městě, nelze realizovat sebelepší projekt sloučení školy," píše ředitel a upozorňuje na nedůvěru a nevraživost, kterou sloučení přináší.

Zastupitelé ho ale nevyslyšeli a sloučení škol znovu potvrdili. Dopis, který dostali,  navíc podle ředitele neměl proniknout na veřejnost.
„Tento dopis je určen pouze pro zastupitele a v žádném případě si nepřejeme, aby byl poskytován třetí straně," žádal v emailu zastupitele ředitel. Taky marně – dopis se dostal ven, redakce Děčínského deníku ho má k dispozici v kompletním znění.

Úspora?

Na čtvrteční jednání o revokaci rozhodnutí o sloučení dorazilo v České Kamenici asi 250 lidí. Zazněly tu argumenty jak pro, tak i proti sloučení. Vedení města argumentuje tím, že je sloučení škol nutné kvůli úsporám.

To ale protistrana odmítá.

„Gymnázium je umístěno v kulturním domě a pokud by se přestěhovalo, neznamená, že se budova přestane vytápět," upozorňuje jeden z odpůrců sloučení Tomáš Horyna. Paradoxní je podle něj i to, že pokud se studenti budou na základní školu stěhovat, nevejdou se tam. Proto se počítá s tím, že se k základní škole bude přistavovat. A to si vyžádá další náklady.

„Je to jediná možnost, jak tu školu udržet," tvrdí starosta České Kamenice Martin Hruška, který na jednání pomocí čísel dokazoval, že gymnáziu ubývají studenti.

Podle odpůrců ale víceleté gymnázium stejně zanikne – zůstane z něj čtyřleté studium.

Protesty

Veřejnost se zřejmě se sloučením nesmíří.

„Zvažujeme další kroky, jen ještě teď nevím, jaké konkrétně. Cítím podporu rodičů," říká Jana Papajanovský, který na sebe výrazně upozornil jako vůdce studentů děčínského gymnázia, který loni tvrdě protestovali proti sloučení své školy s Evropskou obchodní akademií. A uspěli.