Incident zasáhl nemocnici Saint Francis Hospital na jihovýchodě druhého největšího města státu Oklahoma. Budova v níž se střílelo, je podle agentury AP určená pro různé formy neakutní péče. Policie nejdříve dostala zprávu, že ve druhém patře se pohybuje ozbrojený muž, načež "se to změnilo v situaci s aktivním střelcem", řekl médiím policejní velitel Richard Meulenberg.

Jiný policejní lídr Eric Dalgliesh následně sdělil, že policisté se dostali do kontaktu se střelcem jen několik minut po volání na tísňovou linku.

Policie u základní školy v texaském městečku Uvalde, kde bylo přo střelbě zabito několik dětí.
Dělejte něco! Střelec ve třídě zabíjel děti, policie dovnitř vtrhla až po hodině

„Vypadá to, že při střelbě byly použity obě zbraně,“ řekl Dalgliesh. Dispečeři podle něj přijali tísňový hovor v 16:52 místního času. Policisté, kteří dorazili na místo činu, slyšeli střelbu v budově a ta je zavedla do druhého patra. V 17:01 už byli v kontaktu se střelcem.

V podvečer místního času byly na místě činu desítky policejních vozů, areál nemocnice byl uzavřen a policie u něj omezila provoz. „Je to neskutečně tragická událost,“ popsal incident velitel Meulenberg. „Jsem velmi pyšný na policisty za to, že se tam dostali tak rychle a dost možná zabránili tomu, aby další lidé přišli o život,“ doplnil.

Právě dlouhá reakční doba policie je klíčovým bodem vyšetřování v případu masové střelby na základní škole v texaském Uvalde z minulého týdne. Tam zasahující policisté zřejmě čekali hodinu, než se rozhodli vtrhnout do školní třídy, kde střelec útočil.

Nejasný motiv 

Kromě totožnosti obětí se úřady v Tulse nyní snaží zjistit také identitu údajného pachatele, který se podle policistů patrně po činu sám zastřelil. Proč muž začal v areálu nemocnice střílet, nebylo jasné. Vyšetřovatelé jeho věk odhadli na 35 a 40 let.

Dům Salvadora Ramose
Postřelil babičku, zabil devatenáct dětí. Střelec z Texasu se mstil za šikanu

O krveprolití v Tulse byl krátce po prvních zprávách médií informován americký prezident Joe Biden, uvedl jeho úřad. „Bílý dům blízce monitoruje situaci a spojil se se státními a lokálními činiteli, aby nabídl podporu,“ citovala jej televize CNN.

Od ledna došlo ve Spojených státech podle agentury AP k 12 střeleckým útokům, při nichž byli zabiti alespoň čtyři lidé. Celkem mají tyto střelby 76 obětí včetně dětí. Útočníci do počtu obětí započítáni nejsou.