Podle úřadu šerifa došlo k incidentu přibližně v 15:15 místního času, kdy se dvojice policistů pokusila zastavit Afroameričana jedoucího na kole, který porušil pravidla silničního provozu. Muž se jim pokusil utéct, strážníci ho však dohonili o blok dál. Když se k němu ale přiblížili, odhodil své oblečení a praštil jednoho z policistů do tváře.

Americký prezident Donald Trump ve městě Kenosha, 1. září 2020
Trump dorazil do Kenoshe. Bez národní gardy by prý město lehlo popelem

„V té chvíli si policisté si všimli, že se uvnitř odhozených svršků nachází černá poloautomatická zbraň. Zahájili proto palbu a muže několikrát zasáhli,“ popsal incident policejní poručík Brandon Dean. Muž, jehož úřady později identifikovali jako devětadvacetiletého Dijona Kizzeho, svým zraněním na místě podlehl. „Nikdo z policistů nebyl zraněn,“ dodal Dean.

Aktivista Najee Ali, který je zároveň právníkem rodiny, pro CNN popřel, že by Kizzee představoval pro muže zákona hrozbu. „Vlastnit zbraň je jedna věc, použít ji druhá,“ uvedl s tím, že muž nemířil zbraní na policisty.

Smutek a vztek

„Mísí se ve mně smutek a vztek,“ nechala se na tiskové konferenci slyšet i Kizzeeho teta Fletcher Fairová. „Tohle není Amerika. Tohle je směšné. Nevím, co je tohle za společnost. Jsme lidé. Nemělo by záležet na tom, jaké jsme rasy. Jsme lidské bytosti,“ dodala.

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci v Bílém domě
Snažil se jim utéct. Trump bránil střelce, který v Kenoshe zabil dva lidi

V reakci na Kizzeho úmrtí se v následujících hodinách shromáždilo několik desítek demonstrantů. Ti se po půlnoci místního času přesunuli ke kanceláři místního šerifa, kde pokračovali v protestu.

Demonstrace v mnoha amerických městech se rozhořely poté, co v květnu při brutálním zásahu bělošského policisty v Minneapolisu zemřel Afroameričan George Floyd. Rozruch později vzbudil i případ Jacoba Blakea v Kenoshe, jehož policista střelil z bezprostřední blízkosti sedmkrát do zad. Muž sice přežil, pravděpodobně však zůstane ochrnutý.