Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila čtyři rakety, jejichž cílem byl přístav Mykolajiv na jihu země. „Ze směru od Černého moře a od ruského území nepřítel útočil na Mykolajivskou oblast, přístavy a skladiště obilí. Tyto útoky znovu ukazují skutečný záměr teroristické země - pseudohumanitární koridory a odblokování přístavů jsou jen záminkou, aby získala přístup k ukrajinské pobřežní infrastruktuře,“ stojí v prohlášení Operačního velitelství Jih.

Nedaleký Cherson, který je pod kontrolou ruské armády, je již šest dní odříznut od mobilního i internetového signálu. Ruské jednotky podle CNN v oblasti zahájili činnost politického hnutí Spojené Rusko, která shromažďuje údaje o obyvatelích města. V některých částech Chersonu se stále bojuje.

Separatističtí vojáci kontrolují civilisty v ulicích Mariupolu
Rusko po sto dnech okupuje pětinu ukrajinského území. Neví, co s ním

Ruské jednotky podle ukrajinské armády utrpěly značné ztráty během obnovené ofenzivy severně od města Slovjansk, které bylo současně cílem vzdušných úderů. Dále na východ se pak ruské jednotky pokusily obsadit oblast Bilohorivky a Mykolajivky, které jsou pro Ukrajinu aktuálně klíčové, neboť zajišťují jednu z posledních únikových cest z téměř obklíčeného Severodoněcka.

Boje v Severodoněcku

Situace v Severodoněcku se podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové mění každým okamžikem. Není tedy jasné, jak velká část města je pod ukrajinskou kontrolou. „Nikdo to nemůže s jistotou říci, během bojů mohou část města ovládat Rusové, ale za 30 minut se situace může radikálně změnit. Jediná věc, kterou můžeme říct s jistotou, je že se ukrajinské jednotky tvrdě brání. V opačném případě by město již padlo,“ řekla.

Šéf Luhanské oblasti Sehij Hajdaj tvrdí, že Ukrajina kontroluje zhruba polovinu města. „Naše jednotky vyčistily polovinu města, která je teď reálně pod kontrolou obránců,“ uvedl. Minulý týden přitom Hajdaj připustil, že ruské jednotky obsadily zhruba 80 procent Severodoněcku.

Hajdaj očekává, že Rusko zdvojnásobí svou snahu o dobytí města za pomoci těžkého dělostřelectva. „Nemají jinou taktiku, jiným způsobem bojovat neumí,“ prohlásil na adresu ruské armády.

V Severodoněcku podle Hajdaje zůstává zhruba 15 tisíc civilistů. „Evakuace není kvůli permanentním bojům možná,“ popsal.