Ukrajinské ministerstvo obrany v noci na úterý potvrdilo, že z ruskými jednotkami obklíčeného hutního komplexu Azovstal bylo v pondělí evakuovcáno 264 ukrajinských vojáků, z nichž 53 je vážně zraněných. Podle náměstkyně ministra Hanny Maljarové bylo pět desítek zraněných převezeno do města Novoazovsk na území proruské separatistické Doněcké lidové republiky (DNR), kde mají být ošetřeni. Dalších 211 evakuovaných bylo převezeno humanitárním koridorem do Olenivky, která se nachází na území pod kontrolou ruských sil.

Maljarová zároveň dala najevo, že řada ukrajinských obránců v Azovstalu zůstává a ukrajinské úřady se snaží také o jejich záchranu. Krátce po ní  se k situaci v Azovstalu vyjádřil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž rovněž naznačil, že v rozsáhlém mariupolském komplexu zůstávají obránci.

Mariupol je po ruském obléhání do značné míry zničen a podle ukrajinských úřadů ho nepřežily desítky tisíc obyvatel tohoto strategicky důležitého přístavu na jihovýchodě země. Azovstal představuje poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu. Už dříve se z něj podařilo evakuovat ženy, děti a starší lidi. Zbývající ukrajinští bojovníci se nechěli vzdát a volali po zajištění evakuace do míst mimo kontrolu Rusů.

Proruští separatisté z takzvané Doněcké lidové republiky nicméně v úterý uvedli, že se jim 250 obránců obléhaných mariupolských oceláren vzdalo. „Dohromady se vzdalo 256 ukrajinských bojovníků. Raněných mezi nimi bylo 51,“ citovala ruská agentura dnešní prohlášení štábu územní obrany samozvané Doněcké lidové republiky.

Ruský bojový vrtulník Ka-52 v poli u Kyjeva po vynuceném přistání 24. února 2022
Ruský vrtulník s pračkou. Trosky stroje vyvolaly na sociálních sítích polemiky

Maljarová sice již dříve uvedla, že Ukrajina chce obránce Mariupolu vyměnit za ruské zajatce, podle agentury Reuters by však výměnu mohlo překazit úterní vystoupení šéfa dolní komory ruského parlamentu Vjačeslava Volodina, který promluvil o tom, že případné výměny by se neměly vztahovat na „nacistické zločince“.

Série explozí ve Lvově 

V západoukrajinském Lvově byla v noci na úterý slyšet série explozí. „Podle některých zpráv bylo ve Lvově v rychlém sledu po sobě slyšet osm až deset výbuchů,“ popsala agentura Reuters. Exploze zahřměly městem asi 45 minut po půlnoci místního času, tedy asi 15 minut před půlnocí SELČ. 

Gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj na sociálních sítích upřesnil, že útok poškodil železniční infrastrukturu Lvovských drah, místní pobočky národního vlakového dopravce. Ve svém dřívějším vyjádření z dnešní noci ale původně uvedl, že ruské údery cílily na ukrajinskou vojenskou základnu. Tři z raket podle něj dokázala sestřelit ukrajinská protivzdušná obrana.

Žádná z raket přímo Lvov nezasáhla, uvedl starosta města Andrij Sadovyj. „Ani jedna raketa nedopadla ve Lvově. Dobrá práce sil protivzdušné obrany. Z toho důvodu nevíme, zda bylo naše město tentokrát cílem, nebo ne,“ napsal na sociální síti Telegram starosta. Podotkl, že útok se odehrál asi jen 20 kilometrů od hranic s Polskem a tedy Evropskou unií.

Podle dnešního vyjádření Moskvy se cílem útoku staly ukrajinské jednotky a zbraně dodané ze zahraničí. „Pomocí vysoce přesných zbraní dlouhého doletu Kalibr odpálených z moře byl poblíž železniční stanice Staryči ve Lvovské oblasti zničen personál ukrajinských záložních útvarů a také dodávky zahraničních zbraní a armádní techniky z USA a evropských zemí,“ sdělil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Tvrzení ani jedné ze stran o zasažených cílech nelze zatím ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusko viní Kyjev z ostřelování

Ruské úřady obvinily ukrajinskou stranu z ostřelování vsi v ruské Belgorodské oblasti, při kterém jeden člověk utrpěl zranění, uvedla dnes tisková agentura TASS. Rusko, které před 83 dny napadlo Ukrajinu, si na podobné incidenty stěžovalo již dříve. „Právě mi náčelník Grajvoronského obvodu Gennadij Bondarev a hlásil ostřelování obce Bezymeno z Ukrajiny. Je tam jeden lehce zraněný," uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Minulý týden Gladkov oznámil, že jeden člověk zemřel a tři další lidé utrpěli zranění při ukrajinském ostřelování vesnice Solochi, ležící asi 11 kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Zprávy o údajných útocích ukrajinských sil na cíle v Rusku se objevují již řadu dní. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu z Ruska také opakovaně přicházely zprávy o požárech či explozích v oblastech poblíž ukrajinských hranic. Rusko z nich viní Ukrajinu, Kyjev se však k incidentům nepřihlásil, přestože na mezinárodní scéně již zaznělo, že provádění útoků na strategické cíle v Rusku ze strany Ukrajiny by bylo legitimní.