Česko… A jak dál?Zdroj: DeníkPane profesore, jak se díváte na tvrzení ministra zdravotnictví Jana Blatného, že skutečných obětí covidu je jen 30 % oproti tomu, co ministerstvo oficiálně uvádí?
Mě se nechce kritizovat ministerstvo a vládu, uvědomuji si, v jak těžké situaci jsou, jak obrovské problémy musí řešit a jak nevděčnou úlohu mají. Výrok pana ministra byl ale velmi nešťastný, navíc několikrát zopakovaný. A ta informace, která z toho vychází, je zavádějící. Je pravda a analýza údajů z prvního půlroku 2020 to ukazuje, že u třiceti procent pacientů byl covid jedinou a bezprostřední příčinou smrti. Ovšem u dalších 61 procent to byla vedlejší, ale důležitá příčina smrti. A jen u devíti procent covid se smrtí nesouvisel.

Biomedicínské výzkumné centrum Biocev ve Vestci na Praze-západ.
Nová zbraň proti koronaviru. Objev s podílem českých vědců budí velké naděje

Jsou ale evidovány všechny případy úmrtí s covidem?
V tom je tato informace zavádějící podruhé. Těch úmrtí s covidem za rok 2020 není dvanáct tisíc, ale sedmnáct tisíc. 40 procent lidí, kteří loni zemřeli, navíc není ve statistikách úmrtí na covid, nebo s covidem. Ty nikdo nediagnostikoval, většina z nich zemřela doma.

Takže ministerstvo bagatelizovalo něco, co je ve skutečnosti závažnější?
Ano, je to velké zkreslení, reality, která je opačná. Situace je závažnější, než vypadá, neboť mrtvých je o 40 procent víc.

Jsme jednou z nejvíce postižených zemí i ve světovém a evropském měřítku?
Jsme na tom špatně, čísla jsou neúprosná. A ta nejpřesvědčivější vycházejí právě z absolutního počtu úmrtí. U nás za loňský rok zemřelo o 16-17 tisíc lidí víc, než byl dlouhodobý průměr za poslední roky. To je na počet obyvatel zřejmě nejvíce v Evropě. Jsou to lidé, kteří nemuseli zemřít a zemřeli.

Po měsíci očkování máme jen asi čtvrt miliónu naočkovaných alespoň jednou dávkou. Je to pro vás zklamání?
Představa, že sedm miliard lidí, nebo 1,5 miliardy lidí v rozvinutých zemích, naočkujeme během několika týdnů, je technologicky neřešitelný problém. Dodávky se opožďují, s tím se dalo počítat. Já se spíš bojím u nás situace, kdy k nám dodávky vakcín začnou někdy v březnu, dubnu chodit opravdu ve velkém. Zda jsme na to připraveni. Ale jinak jsou zprávy o vakcínách zatím mimořádně pozitivní, účinnost je ještě vyšší než 95 procent.

Antigenní testování na covid-19 pro veřejnost v Nemocnici Pelhřimov.
Příznaky britské mutace koronaviru: lidé mají častěji kašel a bolí je v krku

Při jakém počtu naočkovaných lidí v Česku si budeme moci říci, že nad covidem začínáme vyhrávat?
Až naočkujeme dva, dva a půl miliónu nejohroženějších, tak velmi výrazně poklesne úmrtnost. A z covidu bude konečně „chřipka“, s kterou budeme moci žít.