1. V čem byl tragický incident v Polsku u hranic s Ukrajinou tak nebezpečný, že se mu věnovala všechna světová média?
Byl to možný útok Ruska na zemi Severoatlantické aliance. Podle článku 5 smluv o NATO mají v tom případě členské státy závazek zasáhnout proti agresorovi. Americký prezident Joe Biden opakovaně varoval Rusko, že USA a NATO jako celek budou nekompromisně hájit „každý centimetr“ členského státu aliance. Riziko přímého střetu NATO a Ruska zvýšilo i to, že Moskva na pokusy o kontakt bezprostředně po dopadu rakety neodpovídala.

Zřejmé se však od první chvíle zdálo, že pokud se jednalo o raketu vypálenou Ruskem, byl to spíše omyl než cílený pokus o útok na Polsko. V úterý, kdy k výbuchu rakety v Polsku došlo, Rusko vypálilo na Ukrajinu více než sto raket během jediného dne, nejvíc od začátku války. Dopadaly i na Lvov a další města velice blízko u polských hranic.

2. Je už nepochybné, že se jednalo o ukrajinskou, a ne ruskou raketu, a co tomu nasvědčuje?
Výsledky dosavadního vyšetřování tomu skutečně nasvědčují. Podle prvních závěrů polských vyšetřovatelů se jednalo o raketu protiraketového systému S-300. Ta netrefila ruskou raketu a selhal její navigační a samodestrukční systém. Proto byl její dopad a výbuch tak ničivý. Pro tuto vyšetřovací verzi mluví hlavně výsledky zkoumání trajektorie rakety.

Policisté vyšetřují v polské obci Przewodów výbuch rakety ruské výroby, 16. listopadu 2022
Vyšetřování dopadu rakety v Polsku: Varšava je ochotna pustit na místo Ukrajince

Sám typ rakety ale naopak nic nedokazuje, protože Rusko kvůli nedostatku jiných raket používá k útokům na ukrajinskou civilní i vojenskou infrastrukturu i rakety systému S-300. Ukrajina vyslala do Polska vyšetřovatele. Možnost, že to byla její antiraketa, už včera nevyloučil ani prezident Volodymyr Zelenskyj.

3. Kdo nese za výbuch rakety v Polsku odpovědnost a jaké to bude mít důsledky?
Západní spojenci nemají pochybnosti, že konečnou vinu nese Rusko, které útoky na Ukrajinu rozšířilo i do bezprostřední blízkosti polských hranic. Oficiálními i neoficiálními kanály bude Moskva tlačena k tomu, aby takové útoky už nepodnikala, a podobným, i z její strany nechtěným incidentům tak zabránila.

Ukrajina, přestože se jen bránila ruskému útoku, by se v případě jasného verdiktu vyšetřovatelů měla jak Polsku, tak příbuzným obětí a poškozeným omluvit a uhradit škodu, kterou její antiraketa způsobila. I Kyjev bude muset přijmout opatření, aby se incident neopakoval. Aliance zřejmě posílí protivzdušnou ochranu východní hranice NATO, byť 100procentní ochranu celého území zajistit ani technicky nelze.