Denní nárůsty začaly v mezitýdenním srovnání stoupat ke konci června. Výjimkou bylo toto pondělí a úterý, na které ale připadly státní svátky, ve volných dnech se méně testuje. V minulém týdnu zaznamenaly laboratoře nejvyšší denní nárůst ve čtvrtek, a to 166. Laboratoře ve středu provedly zhruba 72 tisíc testů, o 57 tisícméně než před týdnem.

Pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky, oproti minulé středě stoupla z 0,48 na 1,93 procenta. Podíl pozitivních výsledků u preventivních testů vzrostl v mezitýdenním srovnání z 0,05 na 0,18 procenta a u epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, z 0,23 na 0,5 procenta.

Letní dovolená
Jak rychle získat covid pas pro dovolenou? Řešením je jednodávková vakcína

Od začátku epidemie se v České republice koronavirus prokázal u 1 668 619 lidí, přes 98 procent z nich se vyléčilo a 30.331 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. Data o zemřelých ministerstvo revidovalo, ve středu uvádělo 30.311 úmrtí s covidem. Na červenec připadají čtyři zemřelí s potvrzeným covidem, na tento týden zatím žádní. V českých nemocnicích bylo ve středu s covidem 33 lidí, v těžkém stavu byli dva z nich. V mezitýdenním srovnání ubylo hospitalizovaných o 25, ve vážném stavu je o osm pacientů méně.

Incidenční číslo stouplo

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, stouplo na 10,0 z předchozích 8,7. Z krajů jsou na tom nejlépe Ústecký, Zlínský, Karlovarský, Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký kraj se třemi případy, naopak nejvyšší počet nových nákaz za sedm dní na sto tisíc obyvatel vykazuje Praha, kde také oproti stavu před týdnem nákaz přibylo z 25 na 32 za sedm dní na sto tisíc obyvatel. Výrazný nárůst v mezitýdenním srovnání vykazuje Plzeňský kraj - ze sedmi případů za týden na sto tisíc obyvatel na 18.

Letiště Václava Havla.
Od pátku nebudou muset plně očkovaní Češi po příjezdu na test, řekl Kulhánek

Za posledních sedm dní eviduje Státní ústav pro kontrolu léčiv tři případy podezření na úmrtí po očkování proti covidu-19, celkem jich je 89. Lidé za uplynulý týden nahlásili asi 180 podezření na jiné nežádoucí účinky, celkem jich je od začátku očkování 6305. Většinou popisují reakce jako horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně.

Zdravotníci od prosincového začátku očkování aplikovali ke středečnímu večeru 8,596.489 dávek vakcíny proti koronaviru, ukončené očkování má přes 3,6 milionu lidí. Ve středu zdravotníci naočkovali téměř 99 tisíc lidí, o 17 tisíc méně než před týdnem.

Nárůst počtu případů je vyšší částečně i kvůli tomu, že středa byla prvním dnem po prodlouženém víkendu a to může data zkreslovat.